Бургас за безопасност няма да пести електроенергия. Това каза пред репортери днес кметът на града Димитър Николов, по повод значително по-високите сметки ток, които засегнаха общините в региона.

Той поясни, че администрацията вече прави оптимизиране, там където може да се намали консумацията електроенергия, без това да застрашава сигурността на града.

Няма как да изключим уличното осветление, защото така ще пострада и видеонаблюдението, а то е един от важните сегменти за безопасността в града. Видеонаблюдението донякъде възпира злоумишлениците в Бургас. Много често показваме пред обществеността кадри от камерите ни, където има вандалски прояви и нарушения на общинските собственост. Няма как да допуснем това, независимо колко ни струва. Да, сметките са много по-високи. Навсякъде е така. Но Бургас за безопасност няма да пести електроенергия“ , заяви кметът.

Николов сподели, че в момента се подготвят програми по няколко направления за намалява на разходите за ток.

В това попада оптимизация на консумацията по електроенергия, газ, пелети и други горива, свързани с общинските дейности. След няколко дни ще бъде финализирана програмата и ще има ясни разчети за изграждането ВЕИ за добив на електроенергия за града на свободни общински терени, които са допустими за изграждането на фотоволтаици и ветрогенератори.

Най-вероятно ще заложим повече на соларната енергия. Ще направим разчетите и ще представим предложението си в Общински съвет, когато се приема бюджета за 2022 г. Така ще си помогнем много с намаляването на разходите за електроенергия. Обнадеждени сме от това, че ще бъдем компенсирани за двата месеца със сметките за електроенергия. Това ще е наистина помощ за местната власт„, поясни Николов.

Относно забавянето на приемането на бюджет в страната, което същевременно бави и приемането на такъв за града, Николов сподели, че от администрацията са спрени плащанията по капиталовата програма, за да не превишаваме точната сума, която е изразходвана преди точно една година.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви