Честването на паметната дата в историята на Бургас 6 февруари – Освобождението от османско робство, започна днес на площад „Атанас Сиреков“ с тържествен военен ритуал по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и Общината.

Молебен за просперитета на Бургас отслужи бургаското православно духовенство.

Програмата продължи с полагане на венци и цветя в памет на загиналите за Освобождението пред паметника на Руските освободители. На място имаш десетки хора, развяващи български и руски знамена.

Сред официалните лица бяха кметът на Бургас Димитър Николов, зам.-кметът Диана Саватева, почетният консул на Руската федерация в Бургас Тонко Фотев, депутатът от „Продължаваме промяната“ Константин Бачийски, общественият посредник Тодор Стамболиев заместник областните управители Пламен Янев и Тодор Иванов, общински съветници и други.

Венци бяха положени и от редица държавни и общински институции, Съюза на ветераните и офицерите от запаса, военни формирования.

Днес честваме Освобождението на Бургас от османско иго. На тази дата преди 144 години Летящият отряд на полковник Лермонтов влиза в нашия град, където е посрещнат възторжено от населението.

На 6 февруари 1878 година нашите предци най-сетне се докосват до най-святото нещо за всеки човек и общество – свободата. Бургас тръгва по нов път на своето развитие. Създадена е първата община, а за първи кмет е избран Нико Попов.

На днешния ден отдаваме заслужената почит и се прекланяме пред паметта на всички духовници, просветители и революционери, допринесли с делото си за свободата.

6 февруари е част от нашата памет и ние можем да я съхраним само като възпитаваме в обич към Бургас и родината младите хора. Нека примерът на нашите предци ни напомня, че само с човечност, общи усилия и вяра в собствените ни възможности може да градим доброто бъдеще на Бургас.

Честит празник!„, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви