Олимпиада
Олимпиада

С церемония на стадиона „Птиче гнездо“ днес от 14 часа ще бъдат отрити зимните олимпийски игри в Пекин. Първите състезания от програмата започнаха преди два дни, а надпреварата продължава до 20 февруари.

Участват 91 нации, а спортистите в китайската столица са общо 2871.

Най-големият зимен спортен форум ще се проведе за 24-и път и за четвърти в Азия след Сапоро 1984, Нагано 1998 и Пьонгчанг 2018. Освен това Пекин 2022 слага край на три поредни олимпийски игри, които се провеждат на континента, след като летните бяха в Токио през 2021 г.

Пекин ще стане първият град, който е бил домакин на летни (2008) и зимни олимпийски игри.

Спортовете са 15, сред които алпийски ски, биатлон, хокей, фигурно пързаляне и др. От надпреварата отново ще отсъстват звездите от Националната хокейна лига (НХЛ).

Ще бъдат раздадени общо 109 комплекта медали в различни дисциплини.

Домакините от Китай ще разчитат на най-големия си отбор в историята – 176 спортисти във всички 15 дисциплини. За сметка на това България изпраща най-малкия си отбор от Сараево 1984 – едва 16 спортисти.

„Международният олимпийски комитет ще може да изпълни мисията си да гарантира участието на всички спортисти в игрите само ако те са над всички политически различия. Игрите трябва да са политически неутрални и да не се превръщат в инструмент за постигане на политически цели“, каза ден преди откриването президентът на МОК Томас Бах.

Той неслучайно говори за политика, тъй като далеч преди Пекин 2022 основните въпроси не бяха свързани със спорт.

Откриването на олимпийските игри ще мине под знака на дипломатически бойкот от редица страни, сред които САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и др. Домакините от месеци са обвинявани в нарушаване на човешките права и ограничаване на свободата. САЩ дори нарече режима в Пекин геноцид срещу уйгурските мюсюлмани. Това се отрази и на спонсорските послания преди игрите.

Други държави призоваха спортистите си да не носят лични мобилни телефони или компютри, докато различни организации съветват да не се изтеглят китайски приложения.

Широко обсъждан е и въпросът с климата, като игрите в Пекин ще са първите, които да се проведат на 100% изкуствен сняг. Еколози вече предупредиха, че това може да има сериозни последствия за екоравновесието в региона и за местното население.

В спортен аспект с огромен интерес се чака участието на големите звезди. Тези, които привличат най-голямо внимание, са звездата в алпийските ски Микаела Шифрин, сензацията във фигурното пързаляне Камила Валиева, която е само на 15 години, участващият на пети олимпийски игри сноубордист Шон Уайт и др.

Правата за излъчването на състезанията от олимпийските игри в Пекин. Състезанията ще бъдат излъчени в каналите на „Евроспорт“ и на дигиталната платформа – Eurosport Player, където са предвидени общо 1200 часа от игрите.

БНТ също ще има излъчване на живо, преки предавания и студийни програми. Общо 110 часа оригинална продукция ще бъдат излъчени по БНТ 3 с основен акцент върху състезанията на българските участници и финалите в най-интересните дисциплини, а част от състезанията ще бъдат излъчвани и по БНТ 1, посочиха от държавната телевизия.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви