Свети Симеон
Свети Симеон

Зимен Симеон

Суеверията гласят, че днес е един от най-лошите дни в годината; някъде го наричат „Симеон Бележник“, защото белязва хората с рани.

Затова и поверието гласи, че не трябва да хваща остър предмет, особено от бременни, за да не се родят децата с “подрязани” пръсти.

Не бива да се отварят ножици, за да не “се отварят устата на вълците”.  Не се пере, не се мие, за “да не се пенят на вълците устата”.

Информация за Зимен Симеон

Християнската църква чества деня на Св. Симеон Богоприимец.

Обреди и Традиции

Празникът се нарича още: Стар Симеон, св. Симеон и с фолклорното Смион. Гадае се по това какъв човек първи ще дойде в къщата – мъж или жена!

Зимният Симеоновден се смята за един от най-лошите дни в годината. Някъде го наричат Симеон бележник, защото белязва хората, оставя им рани и белези. Той е третият вълчи празник. На този ден не се работи с вълна, не се изхвърля пепел и смет навън, за да не се разсърдят вълците. 

В някои краища забраняват употребата на думата вълк.

Има вярване, че която жена иска да има рожба, трябва да направи и раздаде царевична питка.

На този ден имен ден празнуват: Имен ден: Симеон, Симеона, Симеонка, Симеонко, Симо, Симон, Симона, Симонка, Симча, Симчо, Симян, Симяна, Симе, Сима, Симан, Симана, Мони, Моньо, Мона, Монка, Моника

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви