В условията на пандемия мегаполисът Пекин се подготвя за второто си домакинство на Олимпиада, 14 години след като прие летните Игри през 2008 година. Само след два дни китайската столица ще стане първия град в историята, домакин както на летни, така и на зимни олимпийски игри.

Китайските власти обявиха за 32 нови случая на заразяване с коронавирус сред хората, пристигнали на Зимните олимпийски игри днес, се казва в съобщение на организационния комитет.

На 2 февруари 1759 души пристигнаха в Китай, включително 815 спортисти и официални лица, както и 944 „други представители“.

Сред заразените 9 са спортисти и официални лица, уточняват домакините, като три са открити на летището и шест в балона. 15 с коронавирус са сред пристигналите на летището, а 17 са в „балона“, който отделя целия персонал на събитието от обществеността.

Участниците в Олимпийските игри в Пекин, които са се заразили с коронавирус, са предимно безсимптомни или леки случаи, като досега няма приет в болница сред тях. Това каза ръководителят на медицинския експертен отдел на Олимпийските игри Брайън МакКлоски.

„Имаме много асимптоматични случаи сред положителните тестове. Затова досега никой не се е нуждаел от хоспитализация. Ако се разболее, то е леко“, каза МакКлоски.

Той подчерта, че рискът от заразяване с коронавирус вътре в „балона“ е много малък, за разлика от страните, от които пристигат участниците на Игрите. По думите му, след 4-5 дни в „балона“ рискът от инфекция допълнително намалява. МакКлоски добави, че настоящият брой на заразените сред олимпийските участници вътре в „балона“ не е причина за безпокойство.

Олимпийските игри в Пекин стартират на 4 февруари. България ще бъде представена с 16 състезатели в 7 вида спорт.

На откриването националното ни знаме ще развеят състезателите по биатлон и сноуборд Мария Здравкова и Радослав Янков. Българските спортисти ще се състезават в алпийските ски, биатлона, ски-бягането, ски-скоковете, сноуборда, шейните и фигурното пързаляне.

Най-много ще бъдат олимпийците ни в биатлона – осем, следват ските с шестима представители и по един състезател в останалите спортове.

За първи път след олимпиадата в Торино през 2006 г. ще имаме участник във фигурното пързаляне и това ще бъде Александра Фейгин.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви