Изминалата 2021 година бе особено наситена със събития за Държавна опера – Бургас.

Въпреки продължаващата пандемия, бургаската културна институция запази високия градус на творческия процес и качество на артистичната продукция.

Месец декември бе под знака на успешни балетни представления, детски спектакли, празнично утро с Дядо Коледа, прекрасна Празнична гала и, разбира се, внушителен Коледен концерт, който постави блестяща кода на календарната година. Позитивен знак бе, че всички представления в залата на Операта бяха с висока посещаемост.

Първото събитие след годишния отпуск на артистичните състави на Бургаската опера предстои на 8‐и февруари, вторник, от 19 часа в залата на Операта.

Това е концертът „Вокален бутик“, с участието на солистите на Държавна опера – Бургас: сопраните Людмила Михайлова, Мария Цветкова‐Маджарова и Нона Кръстникова, мецосопраното Йоана Кадийска, тенорът Яни Николов, баритоните Бранимир Недков, Валери Турманов и Йордан Христозов, басите Диман Панчев и Костадин Мечков, пианистките Илиана Тодорова и Мира Искърова, както и Мая Желязкова – флейта, които ще изпълнят музика от Жорж Бизе, Жул Масне, Франсис Пуленк, Габриел Форе, Морис Равел, Камий Сен-Санс, Шарл Гуно и други френски композитори.

Френската култура, светоусещане, начин на мислене и възприятия за света, отношенията и изкуството са характерни с несравним финес, изискани маниери, изящество и аристократизъм.

Художник на проекта е Диана Авелова, която изучава изящни изкуства в Париж. Младата и талантлива художничка е реализирала вече два успешни проекта с Бургаската опера – “Пътуване във времето“, концерт с барокова музика – с участието на Мария Цветкова-Маджарова, Нона Кръстникова, на рояла – Мира Искърова и Илиана Тодорова, и „Руска есен“, вокален камерен концерт с произведения от руски композитори, изпълнени от Мария Цветкова-Маджарова, Диман Панчев и Илиана Тодорова – пиано.

Ето какво споделя младата художничка Диана Авелова преди концерта „Вокален бутик“:

„Несъмнено френската музика и изобразително изкуство се отличават със своята елегантност и чувствителност. Характерно за тях не е стремежът към съвършенството, а обрисуването на изящната мимолетност на човешкия живот и природните цикли. Зрителите на спектакъла ще се насладят на великолепната френска музика на фона на тематично подбрани картини от френския барок, академизъм, ориентализъм и импресионизъм.“

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви