Първият за тази година почти пълен локдаун заради COVID-19 беше въведен в Община Сунгурларе. Крайните мерки включват и спиране на работата на общинската администрация. А това затруднява живота на местните жители.

9-месечната Димитра Япани е родена в Кипър. Семейството й се прибира за 10 дни в Сунгурларе с намерението да извади необходимите документи от общината.

„Налага ни се да правим акт, български акт за раждане на детето, но не можем в момента и сигурно няма да сварим да го извадим. Казаха след понеделник да ги потърсим, ако евентуално се оправи положението. Попаднахме на капан за съжаление“, казва Йорданка Иванова, баба на детето.

Общинската администрация и всички кметства по селата са затворени за пет дни заради COVID мерки.

„При нас се случи една голяма трагедия, наша служителка почина от коронавирус, на 22 години и това малко или много ни извади от релси“, казва кметът на община Сунгурларе Георги Кенов.

А за ваденото на документи Кенов посочва, че „има дежурен във фронтофиса, който работи с граждани“.

„Обаче те работят и от място от вкъщи, ако имам телефон мога да се свържа със съответните служители, ако не е нещо спешно“, казва местната жителка Василена Динева.

Преустановена е още работата на домашния социален патронаж, затворени са учебните заведения.

Допълнителна ваканция ще има за учениците от Сунгурларе, учебните заведения тук ще останат затворени до 6 февруари.

Въведен е и вечерен час за децата.

„Много млад народ си замина, така че е желателно да има локдаун“, смята местната жителка Живка Бояджиева.

Според кмета много от положителните бързи тестове не се регистрират в Здравната инспекция и затова са предприети крайни мерки.

btv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви