Красимир Първанов
Красимир Първанов

Красимир Първанов, пратен по времето на втория кабинет „Борисов“ като представител на държавата в Надзорния съвет на „ЛУКойл Нефтохим“, напълно е загърбил задълженията си. Това става ясно от отговор на министъра на енергетиката Александър Николов на депутатски въпрос.

Първанов е в надзора на стратегическото предприятие, в което българската държава държи „златната акция“, от 2017 г. Оттогава той нито веднъж не е докладвал на ресорното министерство какви са производствените и финансовите резултати на рафинерията, какви проблеми има, какви мерки и планове се обсъждат и приемат.

„Златната акция“ е инструмент на държавата да упражнява контрол върху важни решения в дружеството, като налага вето – например за промяна на предмета на дейност, за съкращения и т.н.

През времето, откакто е пълномощник на държавата,  Красимир Първанов е участвал на 19 от 20 проведени заседания на Надзорния съвет (отсъствал е само от последното, проведено миналия декември), обяснява министър Николов в отговора си до депутата от ДБ Мартин Димитров. Това са  над 4 години, през които Красимир Първанов не е представил нито един документ –  отчет, доклад, протокол или поне проект за решение, твърди министърът. И изтъква, че представителят на държавата би трябвало редовно да отчита работата си –  и годишно, а и на всяко тримесечие.

От писмения отговор на енергийния министър се подразбира, че Първанов ще бъде сменен. Но това ще стане след провеждане на прозрачен конкурс с ясни критерии. И следващият представител на държавата ще трябва да съгласува с министерството позициите по важните точки за всяко събиране на надзорния съвет.

Източник: в. Сега

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви