Кок-Кол - най-ненормалното езеро в Казахстан
Кок-Кол - най-ненормалното езеро в Казахстан

Казахстанските езера винаги са били известни със своята живописност. Сред степите и планините има солени и пресни резервоари с различна форма, пълни с най-чистата вода. Всеки от тях има своя история, както и интересни функции. Най-аномалното и мистично езеро в Казахстан е Кок-Кол, или Живото езеро, както се нарича още. То е в района на Джамбул.

Аномалните явления на Кок-Кол
Местните жители постоянно забелязват, че този резервоар се държи много странно. На повърхността му, както и в дълбочините, се наблюдават различни аномалии. Напоследък уфолози и други изследователи често идват там с надеждата да намерят решение на мистерията на езерото Кок-Кол.

Първоначално трябва да се отбележи, че Кок-Кол никога не пресъхва. Освен това нивото на водата му практически не намалява, което противоречи на всички закони. Защото езерото не е свързано с никакви реки, притоци или други водни басейни. Откъде Кок-Кол черпи водата си? Някои смятат, че то е свързано с подземен източник. Водата на Кок-Кол винаги остава студена, чиста и прозрачна.

Изследователите на аномалните зони на Земята са уверени, че Кок-Кол буквално живее собствения си живот. Понякога тихата повърхност на даден резервоар започва да „кипи“ без причина. Изведнъж в различни части на езерото се появяват кипящи вихри, завличащи всичко, което се е намира на повърхността на езерото. В тях често попадат отломки, които след това не се връщат обратно на повърхността, а изчезват.

Човек получава усещането, че езерото се самоочиства.

Местните жители смятат, че Кок-Кол се грижи от воден дух, който наричат Айдахаре.

Овчарите често разказват плашещи истории за езерото, което уж поглъща птици, диви животни и добитък. Понякога от Кок-Кол може да чуят ужасни звуци: съскане, скърцане, ръмжене и т.н. Някои са сигурни, че огромна петнадесет метра праисторическа змия живее във водите на Кок-Кол, като се храни с добитък и други животни, идващи на водопой.

Чудовището на Кок-Кол
Уфолозите, идващи редовно, казват, че понякога от водата на това езеро излиза нещо, което повече прилича на анаконда. Дължината на чудовищната змия е много над 10 метра. Това същество издава силни характерни звуци – съскане и ръмжене. Други учени са сигурни, че няма чудовище. Според тях самото езеро издава ужасни звуци поради някои процеси, протичащи на дъното.

Водолази се приближиха до разкриването на тайната
Веднъж група любители водолази от Иркутск решили да достигнат дъното на езерото. Младите хора многократно се опитали да достигнат дъното на Кок-Кол, но не успяват да го направят. Оказва се, че освен всичко останало, този резервоар е и бездънен.

По време на гмуркането в езерото се образува гигантска вълна, в която един от водолазите успява да влезе. Другарите му го издирват много дълго. Тялото на удавения човек така и не бе намерено, след което бе решено да се спре „експедицията“. Спасителите, които пристигнат на местопроизшествието и търсят удавения водолаз, посъветвали приятелите му никога да не се опитват да се гмуркат до дъното на Кок-Кол. Тъй като това може да обиди духа на защитника на резервоара, който е особено отмъстителен. Освен това веднага казали, че всички претърсвания ще бъдат неуспешни. Точно това се случило.

Когато шокираните водолази се върнали в родните си места, един от тях неочаквано получил обаждане от „удавения човек“, който казал, че всъщност е жив.

По-късно се оказало, че той се е събудил на километър от езерото, насред огромна долина близо до малка река, която тече там. Жив и напълно невредим, водолазът разказа на приятелите си интересна история за случилото се с него.

Както се оказало, езерото наистина извело водолаза в един вид подземна пещера, която напомняла за водна атракция. Бърз поток го пренесъл през тази пещера, след което водолазът бил избутан нагоре. Той почувствал някаква аномална сила, която, оказва се, го спасила.

В наши дни водолазите често се гмуркат във водите на Кок-Кол. За щастие, нищо подобно не се е случило с никой от тях. Въпреки това езерото продължава да привлича вниманието на туристи и изследователи.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви