Зед
Зед

Индусите настояват Софийската опера и балет в България да се откаже от предстоящата постановка на „Баядерка“; насрочено за осми и девети април ; което според тях сериозно омаловажава източните религиозни и други традиции.

Индуисткият държавник Раджан Зед, в изявление в Невада (САЩ) днес, каза, че Софийската опера и балет, „националната културна институция“ на България, не трябва да се занимава с безчувствено присвояване на традиции, елементи и концепции на „другите“. „; и осмиване на цели общности.

Зед, който е президент на Универсалното общество на индуизма, посочи, че този дълбоко проблематичен балет е просто крещящо омаловажаване на богата цивилизация и проявява ориенталистки нагласи от 19-ти век. Той също така призова Софийската опера и балет да се извини за такава неподходяща селекция. 

Баядерка
Баядерка

Софийската опера и балет трябваше да покаже известна зрялост, преди да избере балет като „Ла Баядерка“ (Храмовият танцьор), показващ западното карикатуриране на източното наследство и подкрепящ етническите стереотипи; — отбеляза Раджан Зед. 

Беше крайно безотговорно Софийската опера и балет да избере такъв балет, който беше обвиняван, че покровителства погрешна смесица от ориенталистки стереотипи, дехуманизиращо културно изображение и представяне, обидни и унизителни елементи, ненужно присвояване на културни мотиви, есенциализъм, плитка екзотика, карикатуриране, и др. Софийската опера и балет би могла да направи по-добре от това, за да обслужва своите разнообразни заинтересовани страни; – каза Зед. 

Раджан Зед също така призова българския министър на културата Атанас Атанасов да разгледа сериозно въпроса за културните стереотипи от Софийска опера и балет.

Зед предложи Мениджърът на Софийската опера и балет Пламен Карталов, заместник-директорът по художествените въпроси Вера Петрова, артистичният директор на балета Александър Александров да преоценят своите системи и процедури и да изпратят своите ръководители за обучение по културна чувствителност, така че подобни неподходящи неща да не се промъкнат в бъдеще .  

Освен това, Партньори/спонсори на Софийска опера и балет като Столична община, Еврохолд, Евроинс, Дънди Прешъс Металс, Goto Jewellery and Diamonds и др., трябва да преосмислят връзката си с нея, ако тя продължи с балети като „Баядерка“, които тривиализираха традициите на „другите“ – добави Раджан Зед. 

Подобно на много други, индусите също смятат балета за една от почитаните форми на изкуство, която предлага богатство и дълбочина. Но вече сме в 21 -ви век и остарялата „Баядерка“, която беше представена за първи път в Санкт Петербург (Русия) през 1877 г., отдавна трябва да се оттегли от световната сцена, посочва Зед. 

Тази „Баядерка“, режисирана от Павел Сталински, продължава два часа и 45 минути с два антракта. Съобщава се, че Софийската опера и балет обхваща опера, балет, мюзикъли и детски спектакли. 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви