Василев обидил бизнеса
Василев обидил бизнеса

Работодателските организации поискаха извинение от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев.

Те цитират думите му на заседанието на НСТС за бюджета вчера в отворено писмо. „От пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците. Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро“.

Василев заявява това при обсъждането на ръста на минималната работна заплата. Правителството предлага той да е с 60 лева – от 650 на 710 лв. от 1 април. Работодателите не са съгласни с повишението.

Бизнес организациите АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ изтъкват, че „в България половината от заетите на минимална заплата са в бюджетната сфера.

Така по логиката на Василев, най-некадърен работодател е именно държавата!“.

„На минимална заплата в частния сектор се назначават хора с ниска или изцяло липсваща квалификация и опит. В малките населени места и в общините с преобладаващо ромско население работодателите поемат социалната функция на държавата. Те обучават и квалифицират напълно неграмотни и без никаква квалификация хора, и им плащат колкото изкарват.

Вместо да получат благодарност, работодателите в такива общини сега ще бъдат обявявани за некадърни. Да, в чужбина такива хора получават повече, но за такава работа и резултати, такова е и заплащането. В чужбина и министрите получават повече“, пишат те.

Според бизнеса непремереният ръст на минималната работна заплата за някои икономически дейности и райони на страната води до изравняване на всички възнаграждения на нивото на МРЗ и демотивиране на работещите да се квалифицират и полагат по-производителен труд. Т.е. проблемът не е в нивото на заплащане само на наетите на минимална заплата, а е структурен проблем, свързан с цялостното ниво на заплащане на труда.

„Минималната заплата е резултатна величина и се определя от количеството и качеството на положения труд, а не е социална помощ. В допълнение отбелязваме, че по показател „работещи бедни“ България е в средата на класацията в ЕС. А по показател „популизъм на политиците“, който представлява съотношение на МРЗ към БВП на глава от населението, сме № 1″, пише още в писмото.

„Настояваме вицепремиерът Василев да се извини на българските работодатели, благодарение на чиито усилия и денонощна ангажираност се крепи функционирането на обществените системи!“, завършват от работодателските организации.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви