Няма да има война между Русия и САЩ
Няма да има война между Русия и САЩ

„Русия знае, че исканията ѝ са неизпълними, но важното е да се преговаря. НАТО и САЩ няма да затворят вратите за нови страни, но всички добре знаят, че Алиансът не е готов да приеме Украйна и Грузия. Има възможност за започване на разговори за ракетите със среден и с малък обсег, за неразполагане на натовски бази в Украйна, тоест, има шансове за разговори“. Това каза пред БНР Пламен Грозданов, посланик на България в Русия в периода 2006 – 2012 година.

Той посочи, че никой не е готов за война.

„Нито САЩ искат да воюва с Русия, нито НАТО, нито Русия иска да воюва със САЩ или с НАТО.

Ако Русия искаше да вземе част от Украйна, нямаше да действа по този начин. Русия ползва методите на дипломацията – да поиска максималното, за да получи все пак нещо – от гледна точка на сигурността. Конфликт между САЩ и Русия няма да има“, каза Грозданов.

Той очерта началото на конфликта. „Генезисът на проблема между Русия и НАТО е след края на Студената война, когато беше изоставена старата система за сигурност, която съществуваше. Новото съотношение на силите преформулира начина, по който се осъществяваше сигурността на Европа – под ръководството на САЩ и НАТО. Русия тогава беше слаба, за да се противопостави на новата ситуация.

Но една голяма страна, загубила определена война и поставена в подчинено положение, ще търси в един момент компенсация. Тя направи няколко заявки в това отношение, но тогава се появиха условията за преразглеждане на системата за сигурност. Никой не искаше да чуе руските претенции и Русия смени подхода.

И през пролетта на миналата година Русия реши да използва натиск, за да принуди САЩ да седнат на масата за преговорите. Преговорите Байдън – Путин в Женева се случиха, макар и без съществен резултат. Русия усили натиска с единствена цел – да принуди САЩ за преговори“, посочи Грозданов.

Според него правителството ни е взело балансирана политика относно проблема. Той не допуска, че при евентуален конфликт ще настъпи проблем с газовите доставки за България.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви