„Около 30% от заведенията, които можеше да работят в тази част на годината, не могат да работят в момента. Това е заради икономически причини. От днес влизат и новите мерки на Министерството на здравеопазването, при които се забранява отсядането в ресторантите след 22:00 ч., а капацитетът е 50%“, каза председателят на Института за анализи в туризма Румен Драганов в студиото на „България сутрин“.

Той подчерта, че туризмът и ресторантьорският бранш са в изключително тежко състояние.

Хотелиерите се оплакаха, че държавата и Министерството на туризма за пореден път са им обърнали гръб с въведените нови мерки. Те са категорични, че предлаганите им помощи са недостатъчни и дори ги определят като подигравка.

„Всичките тези рестрикции и наредби ограничават хората да излизат от дома, да посещават места за развлечение. Трябват незабавни икономически действия към този бранш, за да бъде спасен. В момента, в който се затваря, тази мярка не може да бъде приета от туризма, защото в дълъг период от време ние казвахме: „Ваксинирайте се“. 100% от работещите в туризма имат „зелен сертификат“ – те са или ваксинирани, или са преболедували, бустерна доза… Не виждаме логиката, какво искат да кажат управляващите на хората“, допълни Драганов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в момента се наказват ваксинираните и тези, които спазват правилата.

„Очакваме още днес Конфедерацията на българската туристическа индустрия и други туристически организации да реагират към правителството, но и то да реагира. От една страна да насърчи посещаването на тези заведения, да каже, че е безопасно, за да може поне капацитетът от 50% да бъде запълнен. И в най-скоро време тази заповед да бъде премахната, защото тя няма да подобри положението в здравните заведения“, коментира председателят на Института за анализи в туризма.

Според него в управляващите има страх.

„Те демагогстват и искат с тези мерки да се представят пред обществото, че по някакъв начин помагат на обществото, по-специално на лекарите, които са под напрежение. Но да убиеш туризма и работещите в туризма, за да спасиш друг сектор – това е изключително непродуктивно. Това е много лоша политика“, посочи той.

Румен Драганов подчерта, че зимният им сезон е тръгнал изключително добре.

„Към днешна дата имаме над 250 места за настаняване и хранене, които работят в Банско. Около 22 са в Боровец, 38 – Пампорово. Само във Велинград има 66 места за настаняване, които днес работят. Ние имаме изключително голям капацитет. А затварянето сега при високите сметки, които са получени за декември, изисква правителството да вземе незабавни мерки – да плати всички сметки за ток, защото няма как хората да изкарат пари, за да си платят тока“, добави експертът.

Той е категоричен, че за тях затвореният бизнес означава финансова смърт.

„Освен икономически ефект, има и психологически ефект. Кел файда за образованието, което имате, след като не може да управлявате системата по начин, по който хората не могат да бъдат гарантирани“, възмути се Драганов.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви