НАТО и САЩ отговориха на Русия
НАТО и САЩ отговориха на Русия

НАТО е предала днес писмения си отговор на руските искания в областта на сигурността, съобщи Йенс Столтенберг. И призова Русия незабавно да намали напрежението около Украйна.

Алиансът „отново подава ръка“ на Русия, но „в същото време се подготвя за най-лошото“. Това обобщи той на извънредна пресконференция в Брюксел тази вечер, предаде Франс прес.

Малко по-рано източници на ДПА потвърдиха, че страните- членки на НАТО са подготвили своя общ отговор на Москва.

Столтенберг вече на няколко пъти даде да се разбере, че две от руските искания са неприемливи. Това са: алиансът да не приема Украйна и Грузия. И второ – да изтегли своите сили от източноевропейските държави, присъединили се към него от 1997 г. насам – са неприемливи. Това отбелязва Франс прес.

„Отново призоваваме Русия незабавно да успокои ситуацията. НАТО твърдо вярва, че напреженията и разногласията трябва да бъдат уреждани чрез диалог и дипломация“, подчерта тази вечер Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Той отново призова за възстановяване на представителствата на алианса в Москва и на Русия в Брюксел и за пълно използване на военните комуникационни канали с цел по-голяма прозрачност и намаляване на рисковете.

Русия продължава да струпва сили близо до Украйна, като е разположила хиляди допълнителни войници и модерни оръжия в Беларус, каза в същото време генералният секретар на НАТО. Той уточни, че под прикритието на учения Москва е в процес на изпращане на бойни самолети, зенитни системи С-400 и други много модерни военни технологии в Беларус.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви