УС на Българска федерация по водна топка все пак взе решение да отложи следващите два турнира от държавния календар за сезон 2021/2022 заради пандемията от коронавирус.

За по-късни дати са насрочени квалификациите за състезанията при U17 жени и мъже в София и Варна. Те трябваше да се проведат съответно на 28-30 януари и 5-6 февруари.

Решението идва с известно закъснение, след като „осакатени“ от коронавируса отбори бяха поставени в ситуацията да участват или не в квалификационните турнири, които вече се проведоха в две възрасти, и да се рискува здравето на състезатели и треньори.

Така например, преди седмица на квалификационния турнир за мъже U19 в Бургас, отборите бяха в намален състав заради заболели ватерполисти. Победителят в групата „Черноморец“ попълни редиците си с по-малки състезатели. „Нептун“ участва без четирима играчи, се оплака треньорът Неделчо Гаврилов.

От „Арена“-та липсваше единият треньор, който се оказа, че е карантиниран вкъщи с коронавирус. Със скъсена резервна скамейка пристигна и „Черно море“, като дори в последния ден от надпреварата състезател от варненския тим вдигна висока температура и отпадна от стартовия лист…

Разбира се, у треньорите останаха притеснителни съмнения, че на квалификацията са играли деца, които са били карантинирани заради заболели в училище.

Седмица по-рано пък в първия кръг на женското първенство във Враца участваха само три отбора. Бронзовият медалист „Черноморец“ не отпътува заради карантирани и заболели момичета. Така на практика турнирът се обезсмисли, след като „Ботев 2000“ и „Локо НН“ пометоха с 30:3 и 28:3 бургаския „Арена“.

Ето и пълният текст на УС на БФВТ до клубовете, членове на федерацията, следната информация:

„Във връзка с усложнената епидемична обстановка заради разпространението на COVID-19 на територията на страната, както и заради големия брой заразени/карантинирани състезатели, се отлагат
следващите два турнира от календара за Сезон 2022 – за U17 жени във Варна и за U17 мъже в София и Варна, които трябваше да се проведат съответно на 28-30 януари и 5-6 февруари 2022 г. Допълнително ще бъдат обявени новите дати.“

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви