ЕС разреши използване на хапче срщу ковид за пълнолетни
ЕС разреши използване на хапче срщу ковид за пълнолетни

Лекарственият регулатор на ЕС даде зелена светлина за използването на антивирусното Covid хапче на Pfizer Inc за лечение на пълнолетни хора, които не се нуждаят от допълнителен кислород. И които са изложени на риск от тежко заболяване от коронавирус.

Комитетът по лекарствата за хора (CHMP) на Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръча издаване на условно разрешение за употреба на пероралното антивирусно лекарство Paxlovid за лечение на Covid-19, разработено от компанията Pfizer.

Одобрението на Covid хапчето на Pfizer от Европейската агенция по лекарствата (EMA) позволява на държавите членки на ЕС да прилагат лекарството. Регулаторът даде насоки за употребата му при спешни случаи още в края на миналата година.

Италия, Германия и Белгия са сред шепата страни от ЕС, които вече са закупили лекарството, посочва Ройтерс.

Paxlovid е първото антивирусно лекарство, което се дава през устата и се препоръчва в ЕС за лечение на Covid-19. То съдържа две активни вещества – PF-07321332 и ритонавир (ritonavir), в две различни таблетки. PF-07321332 действа, като намалява способността на SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява Covid-19) да се размножава в тялото. Докато ритонавир удължава действието на PF-07321332. Така му позволява да остане по-дълго в тялото на нива, които засягат размножаването на коронавируса.

При достигането до заключението си CHMP оцени данни от проучване, включващо пациенти с Covid-19. То показва, че лечението с Paxlovid значително намалява хоспитализациите или смъртните случаи при пациенти, които имат поне едно основно състояние, което ги излага на риск от тежко Covid заболяване.

По-голямата част от пациентите в проучването са били заразени с варианта Делта. Въз основа на лабораторни изследвания се очаква Paxlovid също така да бъде активен срещу Омикрон и други варианти, посочва EMA.

Профилът на безопасност на Paxlovid е благоприятен и нежеланите реакции като цяло са леки. Известно е обаче, че ритонавир оказва влияние върху действието на много други лекарства. И предупрежденията, и съветите са включени в продуктовата информация на Paxlovid.

Комисията за лекарства за хората към EMA заключи, че ползите от лекарството са по-големи от рисковете за одобрената употреба и сега ще изпрати своите препоръки до Европейската комисия за бързо вземане на решение, приложимо във всички държави членки на ЕС, съобщи БНР.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви