Преподаватели от училище „Константин Петканов“ посетиха родното място на патрона на училището. За целта те пътуваха до град Кавакли в Турция.

Получихме съдействие от кметството в Кавакли, посрещнаха ни с голямо уважение, показаха ни точното място, където е била разположена къщата на Константин Петканов в днешния квартал Папаз Махлеси /Попската махала / – сподели директорката на училището Даринка Иванова.

Кварталът неслучайно носи това име, защото някога там е била разположена православна църква, намираща се в непосредствена близост до дома на писателя.

От ръководството на бургаското училище не крият, че целта на първото посещение в турския град е била да бъде установена връзка с тамошното начално училище „Кемал Ататюрк“ и с местната гимназия. Причината да интереса е, че в двете учебни заведения се залага много на екологичното възпитание на учениците.

Домакините от Кавакли са показали на бургаските си гости своя етнографски кабинет, в който са изложили експозиция от стари дървени детски игри, любими на децата през миналия век.

Впечатляващо за групата от ОУ „Константин Петканов“ е било посещението в училищния зоокът, в който турските ученици отглеждат кокошки, патета, зайчета и др. животни. В училището развиват и свое опитно поле, където се грижат за различни растителни видове.

По време на визитата си в родното място на Константин Петканов учителите от Бургас са установили и първаначален контакт с местния филиал на университета в Къркларели.

|Особено впечатляващо за нас беше това, че освен всички други специалности там се обучават студенти за стюардеси или за различни позиции в авиацията. Във всички факултети турската държава поема пълната издръжка на студентите, приети по „държавна поръчка“, но след завършването им те служат там, където бъдат разпределени“, сподели Даринка Иванова.

В следващите месеци ОУ „Константин Петканов“ и колегите им от училище „Кемал Ататюрк“ в Кавакли планират да разменят посещения на ученици и да задълбочат контактите си, за да могат децата от двете страни на границата да изградят приятелски връзки, а преподавателите да споделят успешни практики в обучението на учениците.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви