Алталай : Цецо от паркинга може да е член на КЕВР
Алталай : Цецо от паркинга може да е член на КЕВР

От девет на петима членове да бъде намален съставът на Комисията за енергийно и водно регулиране/КЕВР/. Това гласува парламентът на второ четене. Това се очаква да стане с промени в Закона за енергетиката, внесени от депутати от управляващата коалиция.

Спорове в залата
бяха предизвикани от предложението на ГЕРБ и ДПС да отпадне предложеното от управляващите – за членове на КЕВР да могат да бъдат избирани лица със стаж в областта на енергетиката и стаж в областта на водоснабдяването и канализацията. Като за такъв да се признава и стажът в органи на Европейския съюз, както и стаж в областта на финансите, счетоводството, търговията с финансови инструменти или банковото дело, свързани с енергийния сектор.

ГЕРБ предлагат още да се разшири кръгът на лицата, които могат да правят предложения за избор на състав на КЕВР.

„Вчера след 18 ч. получихме дори още един аргумент в полза на нашето предложение. И това е, че до 18 ч. вчера бяха входирани единствено две предложения за двете места, свободни в КЕВР, които трябва да се изберат. Едно предложение за председател и едно предложение за член. Изборът в този смисъл е предрешен“, каза Делян Добрев, цитиран от БНР.

За ДПС промените в закона са лобистки. „И целта на тези промени помня, че бяха – да се овладее и КЕВР в завладяната държава от олигарха и медиен монополист Иво Прокопиев“. Това каза Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС.

Цончо Ганев от партия „Възраждане“ се обяви срещу идеята на ГЕРБ.

Васил Стефанов от ПП посочи, че със закона не е позволено да се предлагат членове на КЕВР от НПО- сектора. Това се прави, за да се избегне лобизма. Това не е практика в ЕС, не виждам защо трябва да го правим и тук, изтъкна той.

Рамадан Аталай от ДПС заяви, че управляващите така са занижили критериите за член на КЕВР.

Както и че и „Цецо от паркингите може да е член на КЕВР“. Ще катастрофирате, предупреди той.

Припомняме, че промените минаха на първо четене на 21 януари с подкрепата на 122 депутати, а „против“ бяха девет народни представители.

Промените предвиждат съкращаването на броя в състав „Енергетика“ да е от четирима на двама, както и да бъде премахнато изискването за един член на комисията с юридически стаж и един член с опит в сферата на икономиката. Чрез предложената промяна се оптимизира численият състав на КЕВР като независим колегиален орган, се казва в мотивите на вносителите. Според тях така ще бъдат реализирани и значителни финансови икономии.

Проектът предвижда по-широки дефиниции на легалните термини „стаж в областта на енергетиката“ и „стаж в областта на водоснабдяването и канализацията“. За такъв да се признава и стажът в органи на Европейския съюз, както и при търговци с аналогичен предмет на дейност, но регистрирани и/или лицензирани на територията на друга държава членка, решиха депутатите. Ще се признава и стаж в областта на финансите, счетоводството, търговията с финансови инструменти или банковото дело, свързани с енергийния сектор.

dir.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви