Янев: Можем да участваме с батальон
Янев: Можем да участваме с батальон

България да се включи в съвместно учение на НАТО с един батальон от не повече от 1000 души. Това ще предложи на правителството министърът на отбраната Стефан Янев, съобщи самият той пред БНТ.

По думите му позицията на България по повод напрежението между НАТО и Русия трябва да защитава националния интерес. При това – с пълното разбиране на ситуацията и на етапа на развитие на българската армия. Позицията ни трябва да е съобразена с целия пакет от дипломатически усилия. Както и с възможността да се укрепят военните сили на България.

Затова според Янев, използвайки кризата, можем да използваме и възможностите от нея. Така ще се даде възможност на българските въоръжени сили да се развиват чрез повече тренировки и участия в учения.

След заседанието на Съвета по сигурността вчера премиерът Кирил Петков възложи на министъра на отбраната да внесе на днешното заседание на кабинета проект за одобрение на национална позиция и мерки за укрепване на системата на сигурност на България, боеспособността на българската армия и техническото ѝ обезпечаване.

Министерският съвет ще вземе решение за конкретни мерки. За тях министър-председателят ще информира народните представители на извънредно заседание на парламента, свикано за днес следобед.

Стефан Янев днес изтъкна, че по отношение на кризата между Русия и Украйна дипломацията не е приключила, тя има своето място и всички усилия, включително и на военните, са насочени към това да дадат шанс на дипломацията и да се избегне конфликта.

Янев допълни, че оценката на ситуацията се мени с дни и с часове.

Според него дори да се говори, че опасността е неизбежна, е възможно тази реторика да е част от дипломатическите усилия на едната или другата страна в опит да получи по-добри резултати на преговорите.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви