Тихомир Янакиев
Тихомир Янакиев

Унищожаването на централния плаж на Черноморец отново излезе на дневен ред, след като председателят на общинския съвет в Созопол сезира три министерства и поиска помощ за решаване на проблема.

Потърсихме мнението на кмета на Созопол Тихомир Янакиев, тъй като каквото и да се реши, общината е тази, която ще плати сметката.

Г-н Янакиев, темата за проблемите на централния плаж в Черноморец, предизвикани от новото пристанище, отново излязоха на дневен ред. Какво прави община Созопол за решаването на този казус?

Първо трябва да кажа, че каквото и да се говори за този проблем, трябва да се прави изключително внимателно, предпазливо, и то на базата на анализи от компетентни хора. Има много хора, които приказват всякакви неща, но е добре да слушаме специалистите, които са направили съответните доклади.

В тази връзка трябва да кажа, че Преди 1 година Росен Деспов изпраща писмо до ръководителя на научна секция „Динамика на бреговата зона“ при Института по океанология доц.д-р Николай Василев, който към момента е директор на института, с искане да бъде изготвено становище относно изменението на бреговия релеф в акваторията на залива на град Черноморец в резултат на построяването на новото пристанище, както и мерки, които могат да бъдат предприети за нейното възстановяване.

Какво е становището на специалистите?

Според изготвеното от доц. д-р Василев становище новото пристанище (особено двата външни кея) е конфигурирано така, че практически загражда част от акваторията в източния край на залива, което нарушава хидродинамичния баланс и блокира циркулацията, поради което пясъкът от западната част на плажа се натрупва в централната и източната му част, а дъното изплитнява и се заблатява.

Какви мерки предлага институтът?

Институтът предлага няколко мерки като изграждане на буни, бетонов пояс и пробиване на отвори на оградните съоръжения, но предвид напредналата фаза на процесите е трудно да се предвиди тяхната ефективност.

Как точно се правят тези изследвания?

За да бъде изготвена по-детайлна оценка и да бъдат предложени мерки с предвидим ефект, през август 2021 г. стартира подробно изучаване, наблюдение и моделиране на процесите преди и след построяването на пристанището посредством специални устройства, които се поставят в морето.

Първият етап на изследването приключи през септември, а в края на този месец ще бъдат извадени от водата и другите две устройства, след което данните ще бъдат анализирани. Резултати очакваме в рамките на 2-3 месеца.

Аз изчаквам съвсем умишлено този процес да приключи, защото той продължава вече година и половина.

 

Черноморец
Изследователския екип

След като имаме окончателния доклад, общината вече ще предвиди средства в бюджет 2023г. за връщане на нормалното състояние на плажа в Черноморец.

За това съоръжение няма ли срок, в който изпълнителите да поемат ремонта?

Този срок вече е минал. Той е 5 години. Именно за това се притеснявам. Инвестициите, които са направени там са много големи и сега вече общината трябва да търси пари отново, за да прави ремонти. Другото ми притеснение е, че ако се налага да връщаме европейски средства, не знам как ще се справим. На община Созопол само това й липсва – да връща средства.

А от ЕС като са отпуснали средства за такъв проект, не са ли имали последващ контрол?

Когато са правени процедурите, е имало надзор. Аз, когато станах кмет, започнах да правя ревизия на всички проекти на предишното управление на общината. Не сме открили никакви нарушение или злоупотреби при изразходването на средствата. Според моето мнение на неспециалист, ако тази стена беше направена под различен ъгъл, или по-навътре в морето, резултатът нямаше да е този. Но

това не прави пристанището незаконно. Да, може да е глупаво направено, но не е незаконно.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви