Русия прехвърля изтребители в Беларус
Русия прехвърля изтребители в Беларус

Многоцелеви изтребители „Су-35С“ от руските Виеннокосмически сили са в процес на предислоциране от Източния военен окръг на летища в Беларус. Това съобщи Министерството на отбраната на Русия, цитирано от ТАСС.

След пристигането си екипажите застъпват на бойни дежурства за противовъздушна отбрана в. Тя е рамките на проверка на функционирането на единната система за ПВО в Съюзната държава Русия -Беларус, съобщават от там.

По-рано министерството съобщи, че тази проверка е на два етапа. Първият (до 9 февруари) ще обхваща предислоцирането, създаването на групировки войски на беларуска територия и организирането на охраната и отбраната на важни държавни и военни обекти, както и защита на държавната граница по въздуха. Ще има и проверка на готовността на дежурните за ПВО.

През втория етап ще се състои съвместно учение „Съюзна решимост-2022“. В неговите рамки ще се работи по отразяването на агресия от чужбина, съобщи ТАСС.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза вчера, че ако руските военни части останат за постоянно в Беларус, то НАТО непременно ще трябва да преосмисли своето присъствие в страните, граничещи с Беларус. Той подчерта, че настоящото предислоциране поставя под съмнение суверенитета на Беларус, допълни Ройтерс.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви