Новият технически директор на БФС Георги Иванов-Гонзо и легенда на ПФСК Левски Георги Иванов – Гонзо се срещна с представители на футболните клубове в Бургас. Той представи пред тях своята визия за развитие на футбола в страната, като поиска мнението и подкрепата на клубовете в желанието за развитието на любимата игра.

Домакин на срещата бе Димитър Костов, шеф на ОС на БФС -Бургас. Той се обърна към футболните хора от града, че проблемите в развитието на спорта са общи.

Нужно е да тръгнем в една по-позитивна посока. Имам надежда, че нещата ще се оправят, защото всички работим за българския футбол. Не говорим за пристрастия към един или друг отбор, а за общото добро на любимата игра“ , каза той.

Гонзо от своя страна заяви, че сред основните му акценти е въвеждането на компенсации за трансфери на юноши, които да бъдат изплащани веднага след преминаването на младите футболисти от един клуб към друг.

„Трябва да започнем още от детско-юношеските школи. Всички сте наясно как се случват нещата. Големите отбори взимат вашите юноши, а именно вие ги развивате. Предложението ми е веднага при подобен трансфер да се заплаща компенсация в размер на 5000 лева за деца от 12 до 14. За тези до 18 – сумата да бъде 10 000 лева. Така никой няма да може вземе децата от школите ви, без вие да разрешите. Знаете как стоят нещата сега – един голям отбор идва и ви взима детето. След година-две, когато то е на 18-19, същият този отбор го освобождава и вие не взимате никаква компенсация. Затова идеята ми парите да се получават веднага, а не след 6 месеца, година или две“ , обърна се Гонзо към бургаските футболни клубове.

Иванов продължи това, че предложението му може да влезе в сила още от следващия сезон. Той поиска подкрепата на бургаските клубове при евентуална скорошна среща в Министерството на спорта, където той да представи визията си.

Гонзо бе категоричен, че сред основните проблеми на българския футбол са закъснялата реакция на футболните отбори при спортното развитие на децата.

Закъсняваме още от детските градини. Преди време в България бе на посещение специалист от УЕФА. Попита ни какво правим за развитието на децата от 4 до 6 години или за тези от 6 до 9. Ние мълчахме. Човекът бе категоричен, че сме пропуснали половината от развитието на един бъдещ футболист. След 7-мата си година децата трябва да са в масовия спорт. Искам да се срещна и се представители от Министерството на образованието, за да поискам подкрепа за възстановяването на училищните първенства“ , продължи легендата на Левски.

Според Иванов на българския футбол му е нужна нова и работеща програма за развитие. Като пример той даде Унгарския модел.

Визията на Гонзо е всички отбори от националната гарнитура да играят по една система. Същото да се се случва и при детско-юношеските формации на клубните отбори.

Време е някой да бръкне в раната. В крайна сметка националите ни по футбол са лицето на България. Когато нас ни бият навсякъде, то нямаме и самочувствие. Нещата трябва да се променят. Вие сте важното звено в цялата верига, защото именно вие развивате младите таланти“ , продължи да словото си към бургаските футболни отбори Иванов.

Той бе категоричен, че във всеки град трябва да има футболна база и игрища, които да са с изкуствена тревна настилка.

Футболните хора в Бургас бяха категорични, че подкрепят предложението за компенсации за юношите, но поискаха БФС да организира строг контрол, за да не се дават пари под масата. Те бяха категорични, че това, което убива футбола в България, са многото чужденци.

„Родните футболисти взимат по 2000-3000 лева, а един чужденец над 20 000. Това е дискриминация. 80% от отборите в първата шестица на Първа лига са от чужденци. Дори отбори, които се борят да не изпаднат пак са пълни с такива“ , обърнах се към Гонзо те.

Бургаските клубове признаха, че имат и проблем със самите млади български играчи. С тъга футболните хора признаха, че много от младите таланти не гледат сериозно на футбола и са станали много меркантилни.

„Преди важен мач едно от децата в школата идва и ми казва, че отива да работи като барман в Слънчев бряг за 2000 лева и си тръгва. Обяснявам му, че има шанс за развитието му и скоро може да заиграе в отбор от „Б група“, но на него не му се чака, защото знае, че ще му дадат веднага пари като барман и ще купонясва лятото с приятели“ , сподели един от присъстващите в залата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви