Константин Бачийски
Константин Бачийски

Изграждането на скоростния четирилентов път, разширението на ГКПП „Малко Търново“ и започване на обслужването на ТИР трафика в тази точка на българската граница отново са на дневен ред.

За развитието по темата съобщи бургаският народен представител от „Продължаваме Промяната“ Константин Бачийски.

„За четирилентовия път между Бургас и Малко Търново се заговори преди няколко години. Веднага след изборите започнах да настоявам в бюджета да се осигурят средства за изпълнението на проекта. Тогава министърът на финансите Асен Василев поиска подробна документация и количествено-стойностна сметка. В тази връзка потърсих проектите от Областна управа и от общинските администрации, но се оказа, че до момента е нямало никаква проектна готовност, никаква документация и реално всичко трябва да започне от нулата“ – коментира Константин Бачийски.

За да стартира проектът, депутатът е провел поредица от работни срещи с министъра на транспорта Николай Събев, който е един от горещите привърженици на идеята, с министъра на околната среда и водите Борислав Сандов, с вицепремиера и министър на финансите Асен Василев.

Бургаският народен представител вече е осъществил няколко разговора и срещи по темата с българския посланик в Анкара и с консула ни в Истанбул, Турция, които също работят по темата.

Всичко това е постигнато само в рамките на около месец на фона на години бездействие от предходните управления.

Този проект ще даде възможност за много по-активно използване на транспортния коридор от Турция към българските черноморски пристанища, към Румъния, Молдова, Украйна, Русия и други страни.

„Това е един от нашите приоритети за икономическото развитие на региона. Със случващото се около ГКПП „Малко Търново“ още веднъж доказваме, че сме имали реални намерения да извършим промяна, а не сме давали красиви обещания“ – коментира Константин Бачийски.

Паралелно с това бургаският депутат е успял да привлече подкрепа и за създаването на туристически митнически пункт на границата в Резово. По този начин морското селище няма да бъде повече югоизточен край на България, а нова врата на ЕС.

Отварянето на този пункт между България и Турция също ще осмисли и ремонта на пътя Бургас- Царево, за който вече Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви, че е осигурило средства.

„Съвсем скоро предстоят разговори на високо ниво между България и Турция за уточняване на детайли по темата. Вярвам, че ще има добри новини за Малко Търново, Царево, Резово и за целия регион“– коментира Константин Бачийски.

2 КОМЕНТАРИ

  1. На малкотърновци и на жителите на общината не им трябват четири или шест лентови пътища.И сегашните ги устройват,но искат основни ремонти , а не коэметични както до сега /става въпрос за второстепенните междуселски пътища / които в момента конкурират единствено и само лунните пейзажи.

  2. Трябва да си много тъп или контрабандист да разтовариш на Бургаското пристанище и да караш с камион до Турция

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви