Специалистът по хранене и диетолог Лара Ловески разказа пред руски медии за многостранните ползи за здравето от редовната консумация на спанак.

„Спанакът е съкровищница от хранителни вещества. Той е особено полезен за хора със сърдечносъдови проблеми, тъй като съдържа калий и магнезий. Тези минерали спомагат за поддържане на нормално кръвно налягане и за отпускане и нормална работа на сърдечния мускул“, казва Ловески.

„Спанакът е с високо съдържание на фибри, което означава, че има положителен ефект върху перисталтиката на червата и помага за предотвратяване на запека“, продължава експертът.

„Консумацията на спанак има положителен ефект върху здравето на целия стомашно-чревен тракт. Каротеноидите в спанака са мощни антиоксиданти. За всеки, който се грижи за поддържането на младостта и високите нива на енергия на всяка възраст, спанакът трябва да фигурира редовно в менюто му“, допълва лекарят.

„За хората, които често боледуват, спанакът е добър източник на витамин С, който подпомага имунната система. Не забравяйте, че спанакът е с високо съдържание на оксалати и приемът му при хора с бъбречни проблеми трябва да бъде ограничен“, предупреждава диетологът.

БГНЕС

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви