Коцето и Мартина
Коцето и Мартина

Две  звездни души  събрани от любовта към  музиката. Тя, виртуозен пианист в класиката с международно признание. Той, заклет  рок музикант от преди зората на демокрацията, артист и зъболекар.  Създател и главен двигател на култовата от края на 80-те и началото на 90-те години група „Медикус“. Артист останал известен в българската комедия „Мисия Лондон“ с фразата „Найс, а“? Няма как да объркате една от най-емблематичните семейни музикални двойки  – бургазлийката Мартина Табакова и Костадин Георгиев известен, като Коцето Калки.

Мартина Табакова е родена в град Бургас, където завършва с отличие Национално училище за музикално и сценично изкуство, накратко – НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“, със специалност ПИАНО. В последствие се дипломира и с магистърска степен от Национална музикална академия „Проф.Панчо Владигеров“ в гр. София, в класа на именитата проф.Марина Капацинская.

През 2021г. с подкрепата на Министерство на културата реализира своя  дебютен  диск „Виртуозни клавирни шедьоври“, както и първата си песен и клип „Сон ми дойде“. Пианото и носи много международни награди, последната от които първа награда от конкурса „Music Prospect” в Москва този месец, с цигуларката Зорница Иларионова, с която през 2021г. имат честта да получат престижния приз „Музикант на годината“ за „Ансамбъл на годината“ на Българското национално радио.

Мартина
Мартина

Коцето Калки започва своя „дебют“ с училищния оркестър. Диригентката ,която го издърпва в залата за репетициите с думите: „А, ти какво само любопитстваш? Я, повтори тази мелодия! Не си е и представяла, че отваря пътя към голямата сцена на един от най-успешните и обичани български музиканти.

Идеята за група „Медикус“ се заражда съвсем спонтанно, докато талантливият и дългокос  студен по медицина пее със свои колеги по студентските бригади. Коцето, Илийката, Венци и фригито са още оркестър без име, когато ги канят на музикален студентски фестивал в Плевен. На регистрационната заявка заучастие за първи път се пявява името „Медикус“, която близо десетилетие ще бъде една от най-слушаните и обичани „поп-рок банди“ в България“

Днес  двойката  се радва на голяма популярност сред феновете на българската музика. Звездната фамилия се е увеличила с още един член, който също се изявява, като музикант – малкия Теди.

Да открехнат завесата около професионалния си и личен живот, както и бъдещи проекти от „BugasNews сме поканили емблематичната фамилия на откровен разговор.

 Мартина ти си известна пианистка,  мъжът ти – популярен певец – истинско звездно семейство. Как се решихте да станете дует в живота, а и на сцената? Какви нови и общи проекти подготвяте днес? 

 Мартина Табакова: Музиката ни събра, и в пряк и преносен смисъл. Това, че аз съм отдадена на класиката, не значи че не съм отворена и към други стилове музика. Коцето откри вокалния ми талант и ме насърчи да се развивам и в тази насока. Така естествено се роди и нашият дует и дебютната ни песен „Къде отива Любовта“, която стана No.1 в класацията на БНТ през 2019г. Тази година предстои нова, живот и здраве през пролетта. Последният ни проект e „Kalki’s Family”, който тепърва разработваме. Теди, синът ни, на ударни инструменти, аз – на пианото, и Калки – на китара. В тази акустична формация представяме нови аранжименти на авторски песни.

Медикус
Медикус

Коце, с  група Медикус сте записали три албума, които се радваха на голяма популярност. Защо реши да напуснеш  „бандата“?

Коцето Калки: Аз още си стоя в групата, въпреки че тя се разпадна около 95-та поради вътрешни противоречия. Все пак се събираме периодично останалите живи в някои клуб. Но ето – тази година стават 35 години от началото, така че предвиждаме концерт в НДК и няколко клубни гига. Ще припомним на последните си фенове за „Векът на Любовта“ и другите ни утопични виждания от 90-те. Може някои млади хора да си кажат: „Я, колко интересно …“ докато възбудено ровят в смартфоните си.

Мартина, разкажи ни малко за познанството ви. Кога и как разбра, че Коцето Калки ще е специалният мъж в живота ти?

 Мартина Табакова: Запознанството ни бе белязано от драматичен инцидент, който подсказа, че животът и на двама ни рязко ще се промени. Имахме среща за музикален

ангажимент, като на път за тази среща ме блъсна такси.. на пешеходна пътека! Звучи като сценарий от филм, но нашата история е точно такава 🙂 Явно съдбата има особено чувство за хумор. Нямаше някакъв конкретен момент, в който да разбера, че този човек ще е специалният в моя живот. Просто следвахме естествения ход на събитията – любовта и спонтанността ни водеше.

Коцето Калки: Апокалиптично. Блъсна я такси на пешеходната пътека малко преди нашата среша. Но това беше тест, които тя издържа с повече от отличен – същата вечер беше нашата първа съвместна музикална изява. Дъщеря на военен. Ламарините се огъват – тя не.

Сватбата
Сватбата на остров Света Анастасия

Оженихте се в Бургас на остров Света Анастасия. Защо избрахте това място? Какво бмислите за Бургас и неговите хора? Не сте ли мислили да се преместите да живеете в морския град? А защо и брак? В наши дни това се смята за отживяла формалност. Въпросът е към двамата.

 Коцето Калки: Това беше реверанс към нея. Но не само. Остров Света Анастасия е уникално място и когато го открих се влюбих в него. Имам далечни роднини в Бургас и от малък съм запознат с чара на града и хората. Всъщност всяко лято живеем там, но към момента не можем да си позволим повече, въпреки че много обичам морето.

Мартина Табакова: Ако двама души се обичат, какво по-хубаво от това да заяват любовта си пред хората като се оженят. За мен бракът не е отживелица. В тези модерни времена поне една нормалност може да ни остане, нали? А и Теди беше толкова доволен, че ще бъде наш шафер. А, морето, морето ми липсва, и то много. За щастие, всяко лято се стараем да прекарваме поне няколко месеца на морето в близост до Бургас. Теди с гордост споделя, че е половин бургазлия 🙂

Коце, ти нали си зъболекар?  Практикуваш  ли професията или се преоткри изцяло  в ново амплоа – музикант, актьор?

 Коцето Калки: Несъмнено професията на зъболекар-импресионист е спасение, особено в тези полу- апокалиптични времена, в които всеки концерт може да бъде отменен с настойчива неочакваност. Така че, да, практикувам тази възпята от Уди Алън професия, но не преставам да се преоткривам като музикант и актьор и да предизвиквам себе си в нови формации, като „Acoustic Beatles Project“ и „Kalki’s Family“. Последната ми е особено мила, защото в нея са синът ми Теди и музикантът на годината Мартина Табакова, моя жена понастоящем. Имам и нови тайни планове за 2023та.

Концерт
Концертът на върха

Жена ти знае ли, че си рекордьор на Гинес? Правили сте концерт на връх Калапатор заедно с Дони и Теодосий Спасов. Кой даде идеята, която ви записа имената в рекордите на Гинес за най-височинен концерт в света? Имаше ли след вас други, които подобриха рекорда или си останахте единствените и до днес?

Коцето Калки: Аз дадох идеята в прилив на необуздано желание да видя Индия. Сашо Илиев (сега вече професор в НАТФИЗ) беше ходил няколко пъти и му казвам: Саше, дай направи нещо … Той казва: Много са скъпи билетите … Казвам: Ми да измислим нещо, например най-високия концерт в света! И ето – стана. Оттогава не съм следил развитието на Гинес, те станаха твърде комерсиални. Поискахме им да включат „Секс, наркотици и рокенрол“, те поискаха хиляди пари да им дойдел съдията тука. Айде холан!

Мартина, кое е най-романтичното нещо, което е правил Коцето за теб? Щом прави концерти на  Еверест, значи е романтик? Романтик ли е Костадин или не? Може би е изкачил някой връх в твоя чест?

 Мартина Табакова: Не го възприемах като романтик до момента, в който ми предложи брак на връх Коледа, след 10 години познанство. Много го исках, но не го очаквах! През

2018г. организира най-романтичната сватба, за която можех да мечтая – на прекрасния остров „Света Анастасия“ до моя роден Бургас. Направихме концерт в Амфитеатъра със Световни любовни дуети, а след това се венчахме и в църквата на самия остров.

Сега да видим, кой е по известен в звездното ви семейство? Коце, ти или съпругата ти?

 Коцето Калки: Несъмнено Мартина изкачва стръмно пътя на славата, особено в класическата музика. Тази година я удостоиха в класацията „Музикант на годината“, спечелиха със Зорница конкурса в Москва, Миналата година – в Будапеща, преди това в Париж. Аз не мога да ги догоня, наричам ги „златните момичета“ на българската класика. Млади, виртуозни и красиви – какво повече … Но вие не забелязвате как изгрява една нова звезда и това е Теди – той има всички основания да ни надмине и двамата взети заедно. Вижте го само последния ни клип „Пак ще бъде Коледа“!

Мартина Табакова: Тъй като той е живял повече на тази земя от мен, а и жанра музика, в който твори, е по-достъпен до повече хора, предполагам той 🙂

Мартина, с  Коцето имате доста голяма разлика в годините. Това притеснявало ли те  е някога?

Мартина Табакова: Ако ме притесняваше, вероятно нямаше да съм с него 🙂 Понякога заради тази разлика настъпват конфликти – той е по-големият, има повече опит, но аз не се давам лесно 🙂

Значи вярваш в истинската любов за която няма граници?

Мартина Табакова: Да! Безусловно!

Коцето Калки : Абсолютно!

Кой командва у вас? И кой на сцената, когато се изявявате двамата?

Коцето Калки: У дома сме малко италианско семейство – всеки иска да командва, но по-разумния отстъпва (аз). На сцената е лесно – просто дирижирам с очи.

Спорите ли често? Карате ли се? На какви теми са споровете?

Мартина Табакова: Да, аз съм избухлива и своенравна и поради тази причина доста често се караме. Но и бързо ни минава. Все пак една зодия сме, и то огнена (Стрелец).

Коце, ти ревнив ли си? Ревнуваш ли Мартина? Тя е красавица.

Коцето Калки:  Да, към Мартина да. Много я ревнувам.

Кой е най-хубавия подарък, който сте си правили?

Коцето Калки и Мартина Табакова: Теди, синът ни!

Семейството
Семейството

До колкото ни е известно синът ви учи в музикално училище. Той ли направи своя избор, вие с Коцето ли му повлияхте или самото дете е наследило гените на двамата си родители?

 Мартина Табакова: Докато бях бременна, свирех на сцена почти до последния момент, преди да родя. Предполагам, че е слушал и възприемал с интерес, защото притихваше, в момента в който засвирех. Беше едва на 3-годишна възраст, когато за пръв път ме гледа и слуша и на сцената, а баща му направи бойното кръщение още когато нямаше навършени 2 годинки, по време на концерта му в Театъра на армията „Големият квантов преход“. Теди сам направи своя избор да учи ударни инструменти  в музикалното училище. Стараем се да не го ограничаваме само с музика. Той умее много неща – кара ски, снима се във филми, обича да рисува, да чертае. Твърди, че ще стане инженер на лифтове. Защо не? Важното е да избере това, което ще му носи удоволствие.

Вярвате ли в Бог? Дайте пример. Кажете ни за някое чудо, ако ви се е случило такова в живота?

 Мартина Табакова: През септември, след концерт в Рим, се наложи по спешност да ме приемат в болница и да ме оперират. Отиваш да изнесеш концерт, и междувременно попадаш в спешното.. Ако се беше случило няколко часа по-късно, щях да съм в самолета за България и тогава нямаше да имам никакъв шанс да оцелея. Вярвам, че висша сила е бдяла над мен и благодарение на нейната намеса сега живея втори живот.

Коце, ти вярваш ли в Бог? Следиш политика предполагам ? Вярваш  ли в справедливостта? Вярваш ли, че един ден виновниците, които ни доведоха до това тежко икономическо и политическо положение ще бъдат наказани? Както е казано: Бог бави, но не забравя“.

 Следя я зорко, но ми омръзва. Накратко сегашното положение е лошо, но ще става по-лошо. Така, че не се притеснявайте, че не живеете в интересни времена. Ако оцелеете ще има да разказвате. Относно справедливостта и „Бог бави, но не забравя“, ще го кажа така.

Не на тази планета. Вероятно в някоя паралелна реалност има клетки със скелети, висящи на градските порти. Там гарвани кълват месата на кмета на презастроения ни град и дяволи изливат отрова върху всички, които ни тровиха живота. Отдолу хората махат с балончета и пеят празнични химни. Чак след това, някога, идва и Векът на Любовта.

Какво мислите за метаморфозите в класическата музика? Има ли бъдеще в съчетаниесъс съвременните стилове? Разкажете ни повече за ексцентричното изпълнение „Сон ми дойде“?

 Мартина Табакова: Няма нищо лошо в съчетанието на стиловете, стига да се прави с вкус и мярка. Идеята ни в песента „Сон ми дойде“ бе да представим една не много известна народна песен от родопския край по съвършено различен и модерен начин. Екипът, с който реализирахме това беше изцяло от Бургас – арфистката Лора Паносян, която представи арфата в нова светлина, и операторът и режисьор на клипа – Иво Вартанян. За аранжимента ни помогна и Калоян Колев (син на изтъкнатият музикант Момчил Колев /от „Дони и Момчил“/. Заснехме видеото на пленителните „Крушунски водопади“ и пещерата „Очите на Бога“, което може да бъде видяно в YouTube канала Martina Tabakova.

Защо се раздели с емблематичните руси коси, които бяха емблемата на Коцето Калки? Знак за нова промяна ли е това?

 Коцето Калки: Да. Някои неща се променят трудно, особено ако са символи. Но, да следваме вечното Дао – то ни кара да се променяме, без разбира се, да губим устойчивост. Когато времената се менят и ние трябва да сме съответни.

Ще изненада ли Коцето Калки своите почитатели с някакви нови проекти? Какви и  кога?

Коцето Калки: През изминалата година записах песни за нов албум под надслов „Лично за тебе“. Ще публикувам тези записи епизодично, всеки месец по един, и ше ги представям със семейната формация „Kalki’s Family“. Това започна вчера в един известен столичен клуб. И да не забравяме: „35 години МЕДИКУС“ през април 2022 и „Acoustic Beatles Project“ с Дони, Славчо и Венко на фестивала „Аполония“.

Мартина, ти си много красива. Как поддържаш такава сексапилна фигура? Спазваш ли някакъв здравословен режим? Кой готви у вас?

 Мартина Табакова: Не е нещо специално, аз лично се старая да похапвам по-често и по по-малко, като вечер ограничавам въглехидратите и се опитвам да не ям след 19, което е трудно с нашите професии. Всяка сутрин си правя тренировки, когато имам време ходя на танци. Това ми дава тонус и ме държи в кондиция. И двамата нямаме много време за готвене, но винаги успяваме да измайсторим нещо вкусно. Повече аз, понякога той.

Кой храни ви действат, като афродизиак?

 Мартина Табакова: Много обичаме риба. Когато успея да си открадна малко време в забързаното ежедневие, приготвям крем карамел, любимият на Коцето.

Коцето Калки: Риба и крем карамел – осмото  и девето чудеса  на природата. (Смее се).

Коя ви е най-голямата мечта?

 Мартина Табакова:  Да обиколя света с концерти. Обичам любимата мисъл на Мечо Пух – „Колкото повече, толкова повече“.

Коцето Калки: Всички хора да са здрави и да живеят в мир и разбирателство. Няма нищо по хубаво от хармонията и любовта на този свят. Хора, обичайте се, разбирайте се, правете любов, не война. Нека „Векът на любовта“ бъде нашата реалност!

Интервю на Янчо Николов

2 КОМЕНТАРИ

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви