„Изпратил съм писма и очаквам отговор от трима министри за това как ще се реши проблемът с плажа в Черноморец“, заяви днес пред Burgasnews председателят на общинския съвет в Созопол Георги Пинелов.

Проблемите, които причини пристанището, на жителите на град Черноморец са представени на вниманието на министрите на транспорта и съобщенията Николай Събев, на околната среда и водите Борислав Сандов, както и на земеделието д-р Иван Иванов.

Преди седмица Пинелов алармира новите министри и поиска помощ и съдействие за решаване на казуса, при който новопостроеното пристанище нанесе непоправими щети на централния плаж и сериозен удар на туризма в Черноморец.

„Зимните месеци е времето, когато можем и трябва да предприемем мерки за укрепване на брега, възстановяване на плажа и премахване на причините, довели до това положение, което застрашава основния поминък на жителите на град Черноморец- туризма“ е мнението на председателя на Общински съвет Созопол.

Пристанищното съоръжение, което граничи с централния плаж на града, затваря залива повече от половината и причинява отнемане на пясъка от северозападната му страна и натрупването му на югоизточната.

Плажът
В северозападната част липсва пясъкът от плажната ивица

Това доведе до заблатяване на плажа, като от североизточната страна на залива пясъкът съвсем липсва.

Липсата му доведе до ерозия на близкия скат, където вече са оформени свлачищни процеси, се посочва в писмото до министрите. Апел за помощ е отправен към министър Николай Събев, защото пристанищата са част от водния транспорт на държавата, които са в прерогативите на министерството на транспорта и съобщенията.

С молба да бъде направена проверка на щетите, нанесени от строителството на пристанищното съоръжение, както и качеството на изпълнение на строителните дейности, Георги Пинелов изпрати писмо до д-р Иван Иванов, министър на земеделието.

Пристанището в град Черноморец е изградено по проект „Инвестиции в съществуващо рибарско пристанище гр. Черноморец“, финансиран по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство“ 2007-2013 г., а земеделското министерство е управляващ орган на оперативната програма и има правото да извърши проверка на изпълнението на проекта.

Да бъде възложена експертна проверка и анализ на състоянието на залива, теченията и възможността да бъдат спрени разрушителните процеси и да бъдат предвидени средства за изработването на проект и за неговото реализиране, така че проблемът да бъде решен до началото на летния сезон, настоява още в писмата до министрите председателят на местния парламент.

За това ще разчита и на подкрепата на Борислав Сандов, министър на околната среда и водите, защото причинените от пристанището проблеми са и екологични, а задълбочаването им ще доведе до екологична и здравна катастрофа в курортния град.

През месец юни миналата година специалисти от Института по Океанология във Варна започнаха обследване на залива пред централния плаж в Черноморец. Те бяха поканени от кмета Росен Деспов, а причината беше отново унищожаването на плажната ивица. Но резултатите от изследването все още не са ясни.

Кеят е строен без оценка за въздействието върху околната среда, тъй като по процедура се е водело ремонт на съществуващо пристанище, а това е довело до „необратими процеси“, които са нарушили бреговата ивица, а плажът буквално изчезва.

Портът бе построен през 2016 година с 10 млн лв. от Оперативна програма за сектор „Рибарство“ и увеличи капацитета на лодките от 70 на 110.

Отделно от това новоизградената канализация в Черноморец, също финансирана с европейски средства, според жителите на града, събира и дъждовната вода, заради което „почти при всеки дъжд“ тя се препълва и се излива в морето в „най-ниската му точка“, която е именно централния плаж.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви