Робърт Бърнс - великият, когото не познаваме
Робърт Бърнс - великият, когото не познаваме

Животът на Робърт Бърнс завършва рано заради тежкото детство и юношество на поета. А се предполага, че е страдал и от вроден ревмокардит. Но едва 37-те години на краткия му живот са изпълнени с много събития. В наши дни рожденият му ден се отбелязва като национален празник на Шотландия.

Робърт Бърнс се ражда на 25 януари 1759 година в селцето Алоуей, графство Айршир. Робърт е първото от седемте деца на скромно семейство фермери. Още от детските си години започва да работи в семейната ферма. При това работи наравно с възрастните, което води до претоварване и увреждане на сърцето му.

В бащиния му дом има скромна лавица с книги – няколко издания с творби на Шекспир, Милтън, Суифт, Поуп. Младият Робърт ги изчита всичките. Баща му вижда потенциала у сина си и въпреки лишенията успява да му наеме учител. Бърнс овладява до съвършенство английския, отлично се справя и с поезията. В същото време, благодарение на майка си, навлиза и в света и езика на шотландските балади.

За собствените си стихотворения, които започва да пише още докато ходи на училище, поетът избира шотландския език, защото го смята за по-образен и музикален от английския. Съчинява от ранна възраст, но първият му сборник е отпечатан, когато Бърнс е вече на 27 години. Сборникът “Poems, Chiefly in the Scottish Dialect” излиза на 1 август 1786 година и целият й тираж е изкупен много бързо.

Това издание прославя Робърт Бърнс.

Носи му и влияние в обществото, изиграва и важна роля за да има щастлив семеен живот. Работата е в това, че Бърнс до тогава има доста лоша репутация – баща е на две извънбрачни деца. Родителите на новата му любима в буквалния смисъл на думата не го понасят и дори подават оплакване в църквата срещу него, стига се даже и до съдебно дело. Но след литературния му триумф отношението им коренно се променя. Робърт Бърнс се жени за Джин Клоу, но за съжаление двамата живеят щастливо за съвсем кратко – Робърт Бърнс почива на 21 юли 1796 година.

Историците смятат, че ранната смърт на поета е следствие от вродения ревмокардит, обострен след прекаран дифтерит.

Робърт Бърнс е национален герой за Шотландия. На рождения му ден шотландците празнуват с тържествена вечеря. От скриновете се вадят килтовете и родовите шалове, които се предават от поколение на поколение. Преди да седнат на масата, семействата си припомнят стиховете на Бърнс. А дълго време поемата му Scots Wha Hae e неофициален химн на Шотландия.

Робърт Бърнс умира в крайна нищета, а когато издигат паметник в негова чест, след смъртта му, майка му казва :

„Ах, Роби, ти им искаше хляб, а те ти дадоха камък!“

А ето и фактите около личността на поета, които едва ли са ви известни.

След Кралица Виктория и Кристофор Колумб, Робърт Бърнс е на трето място в класацията за брой паметници по целия свят на личности, несвързани с религия. Освен в Шотландия, негови монументи се издигат още в САЩ, Канада, Нова Зеландия, Австралия и Франция.

Твърди се, че хитът „Трилър“ на Майкъл Джексън е вдъхновен от поемата на Бърнс „Том О’Шентър“.

Шотландецът е първият човек, появил се на мемориална бутилка Кока Кола.

Легендарният артист Боб Дилан разкрива, че най-голямо творческо вдъхновение черпи от стихотворението „Червена роза“ на Бърнс.

Астронавтът Ник Патрик носи малка книжа със стихотворения на Бърнс по време на двуседмична мисия в космоса. Така творбите изминават пътешествие от 5.7 милиона мили и правят 217 завъртани около земята.

Популярността на Робърт Бърнс далеч надхвърля границите на Шотландия.

Звуковият сигнал за пресичане на зелен светофар в Япония е изпълнение на неговата творба „В цъфналата ръж“.

Един от най-популярните американски президенти Абрахам Линкълн можел да рецитира творбите на Бърнс наизуст.

Бърнс имал 13 деца от 4 различни жени. Съпругата му Джийн Армър родила девет деца, но само три оцелели до зряла възраст. Най-голямото му дете – дъщеря Елизабет – била родена след афера на поета с прислужницата на майка му. Най-малкото – син Максуел – се родило в деня на погребението на Бърнс.

Една от най-популярните творби на Бърнс, „Старата любов“, звучи в над 170 холивудски филма, в това число „Апартаментът“, „Животът е прекрасен“ и „Когато Хари срещна Сали“.

Шотландското правителство е поръчител на създаването на апликация за мобилни телефони, която включва над 500 стихотворения и поеми на Бърнс.

В Атланта, САЩ е построено точно копие на родната къща на Робърт Бърнс в Алоуей. Истинската постройка в Шотландия днес е музей.

Малко хора знаят, че Бърнс умира много млад – едва на 37 години, през лятото на 1796 г. Въпреки че фактите около смъртта му не са напълно изяснени, смята се, че причина за трагедията е инфекция на кръвта след вадене на зъб.

Джон Стайнбек кръщава публикуваната през 1937 г. творба „За мишките и хората“ на строфа от стихотворението на Бърнс „На една мишка“, в която поетът пише „И най-добре скроените мечти на мишките и хората остават често неосъществени.“

Американският дизайнер Томи Хилфигър твърди, че е пра-, пра-, праплеменник на поета.

Стихотворението „Отечество“ е преведено и адаптирано и през Втората световна война е неформален химн на китайската съпротива.

Зрителите на Шотландската телевизия избират Робърт Бърнс за „Най-велик шотландец“, оставяйки на задните места личности като националния герой Уилям Уолъс, крал Робърт I Брус и актьора Дейвид Тенант.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви