Парламента от днес - само със сертификат
Парламента от днес - само със сертификат

От днес влизат в сила нови правила за достъп до парламента. Като входен билет за сградите на Народното събрание вече ще служи зеленият сертификат или негативен тест – антигенен или PCR тест.

Осигурени са две мобилни лаборатории до входовете на двете сгради на парламента.

Изискването важи както за депутатите, така и за служителите на институцията, журналистите и всички посетители на Народното събрание.

Народните представители обаче днес нямат пленарно заседание, то традиционно е в сряда. А първите заседания на парламентарни комисии са насрочени за вторник.

Народните представители, които не са ваксинирани и нямат документ за преболедуване, ще си плащат тестовете. Тестването е безплатно само за служителите на Народното събрание и за журналистите.

Новите правила за достъп бяха предмет на люти спорове неколкократно в пленарната зала, като най-яростни противници бяха депутатите от „Възраждане“. В същото време 8 от тях се оказаха ваксинирани, но пък подчертаха, че тяхната битка не е срещу ваксинацията, а против дискриминационния, според тях, зелен сертификат.

Остро се противопоставиха на задължението за сертификат и от коалиционния партньор „Има такъв народ“, като по този въпрос коалицията се разцепи.

Решението бе взето в НС на 7 януари, но с гратисен период от две седмици, за да се подготвят всички за новите правила и най-вече да бъдат осигурени мобилни лаборатории и тестове.

На този фон Великобритания премахва всички ограничения, въведени заради пандемията, в това число и сертификата. За това той да не превръща в пречка пред хората се обяви преди ден и Световната здравна организация.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви