Пампорово
Пампорово

Ковид заразата е живо предизвикателство за луди глави и вироглави старци да се спускат по ски пистите на „Студенец“ в Пампорово през последните дни.  Компания им прави кучешки впряг от хъскита и македонски тийнейджъри, констатира репортерска проверка от мястото на събитието в курортния комплекс.

По собствени проучвания туристите в зимния курорт са предимно от София, Бургас, Пловдив и Хасково. Има и такива, които са от  околностите, но те предпочитат да пристигат по за ден само за да се пързалят и не отсядат по хотелите.

За разлика от други години се забелязва липса на туристи от западните държави. Чужденците са предимно македонци и комшии от съседна Турция.

По мнение на осемдесетгодишния корабен инженер Кръстю Гергьовски, за предпочитане е  да се пътува с кола и да се пренасят ските и екипировките, вместо да се наемат такива под наем. Същото споделят и от Туристическия информационен център и ски гардеробите на Пампорово.

Като цяло се усеща намаляване на броя  и на туристите, и на престоите. Средната продължителност на престоите е от 2 до 5 денонощия. Но, ако въобще има някакви туристи.

Пампорово
Пампорово

Факт са увеличените цени на билетите от Пловдив до Пампорово и от Пампорово до Смолян. Въпреки  това транспортни връзки има и  в двете посоки.

Много от собствениците на апартхотели вече са обявили апартаментите си за продажба. Забелязват се и неработещи хотели.

Високите сметки за тока след празниците и ограничението на осветлението в смолянско са само маслото в  огъня, който гори и без това хората, занимаващи се с туризъм.

Въпреки скъпотията и опасностите от заразяване с Корона вирус осемдесетгодишен морски вълк от Варна вече направи резервация за следващата си визита. Ще бъде придружаван отново  от с четири години по-младата си половинка. Същото желание изявяват и туристите, които вече са се престрашили да дойдат до Пампорово този сезон. Те са като символ на надеждата, че зимни спортове и курорти трябва да има въпреки сложната ситуация.

Автор: Руска Георгиева

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви