Списание Vogue е мечта на всеки модел. Корицата му е най-големият връх, който момчетата и момичетата от модната индустрия се опитват да покорят, борейки се със зъби и нокти да се впишат в критериите на Ана Уинтур и нейните подчинени.

Досега на предните страници на Vogue сме виждали всичко – от най-известните модели до прохождащи дизайнери, и изцяло бяло корица, която беше в чест на медиците, борещи се срещу коронавируса.

През 2022 година обаче Vogue направи още една крачка към утвърждаването си като модна библия, давайки началото на поредната революция.

За броя си през февруари британският клон на изданието реши да даде трибуната си на девет чернокожи модели, които да разкажат своята история, какво е да бъдеш с различен цвят на кожата и да успееш в модната индустрия.

За първи път в своята история Vogue слага на корицата си дами с африканско потекло, като не избелва кожата им, не се опитва да подобрява чертите им, а напротив – слага по-тъмен фон, за да може истинските им нюанси да изпъкнат по-добре.

Мати Фол, Адут Акеч, Акон ЯЙ и Джанът Джъмбо, заедно с още пет свои колежки, са представителки на продължаващата сеизмична промяна, която наблюдавахме по дефилетата на Prada, Louis Vuitton, Balenciaga, Saint Laurent, Miu Miu и много други.

През изминалите месеци по модния подиум се разходиха тъмнокожи модели, чието африканско потекло се простира от Сенегал до Руанда, Судан, Нигерия и Етиопия.

Според самия Vogue, за индустрия, отдавна критикувана за липсата на разнообразие, както и за поддържането на фалшиви стандарти за красота, тази промяна е изключително важна.

Главният редактор Едуард Енинфул казва, че всички момичета на корицата са жизнени и умни и напълно заслужено красят първата страница.

„Тези момичета променят значението на думата модел. Макар през последното десетилетие чернокожият модел да стана все по-известен, аз се радвам, че най-накрая даваме трибуна на африканската красота. За разлика от предишните тенденции, които благоприятстваха определена естетика – вечно целунати от слънцето амазонски извивки на бразилците, силно изразените челюсти на източноевропейците – тази африканска вълна се докосва до разнообразие от естетика, дошла от целия огромен континент“, казва още Енинфул.

Най-известното име сред дамите на корицата е това на Адут Акеч. Въпреки че е едва на 22 години, тя може да се определи като най-успешния африкански модел в момента.

През 2016 година прави дебюта си в модата, дефилирайки за Saint Laurent, като след това се появява в рекламни кампании за марки като Valentino и Estee Lauder. Кориците и за Vogue пък вече се отброяват с двуцифрени числа.

tialoto.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви