Районен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Теодор Т. и Иван Т., привлечени като обвиняеми за кражба.

С постановление от 19.01.2022 г., Теодор Т. и Иван Т. са привлечени като обвиняеми за това, че на 16.01.2022 г., от магазин за мобилни апарати в Бургас, подлеза на Операта, след предварителен сговор в немаловажен случай, Иван Т. като непълнолетен, чрез използване на авариен ключ за счупване на стъкла, както и чрез счупване на стъклена стена на магазина, отнели чужди движими вещи – сумата 50 лева, 2 мобилни телефона „Самсунг“, всичко на обща стойност 608 лева, от владението на Д. И., без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвоят.

В съдебно заседание двамата обвиняеми изразиха съжаление за стореното. Защитникът на Теодор Т., изрази становище пред съда, че не са налице предпоставките за налагане на най-тежката мярка спрямо него, тъй като бил неосъждан и липсвала опасност той да се укрие.

Адвокатът поиска от съда налагането на по-лека мярка за неотклонение, като посочи „Домашен арест“. Защитата на Иван Т. също помоли съда да му бъде взета по-лека мярка за неотклонение, тъй като липсвала опасност той да се укрие, непълнолетен е, а случаят не е изключителен.

Съдът намери, че са налице кумулативните предпоставки, предвидени в закона, за вземане на най-тежката мярка за неотклонение по отношение и на двамата обвиняеми. Според Бургаският районен съд всички събрани доказателства в съвкупност еднопосочно обосновават предположение за авторството на деянието, за което на Теодор Т. и на Иван Т. са повдигнати обвинения.

Видно от справка за съдимост, обвиняемият Теодор Т. е неосъждан. Обвиняемият Иван Т. е осъждан, като настоящата деятелност се явява извършена в изпитателния срок на условното му предишно осъждане. За престъплението, за което са обвинени Теодор Т. и Иван Т., е предвидено наказание „Лишаване от свобода“ от една до десет години и е тежко умишлено престъпление по смисъла на закона.

Според съда съществува реална опасност обвиняемите да извършат престъпление, ако не бъдат задържани. „Деятелността по настоящото дело на Иван Т. е извършена в условно-изпитателния срок на осъждането за същия по вид престъпление, въпреки което продължава да извършва деяния против собствеността.

Изложеното характеризира обвиняемия като личност със завишена степен на обществена опасност, склонна към извършване на подобни престъпления“, казва в мотивите си съда.

Опасността двамата обвиняеми да извършат престъпление се обуславя и от приложената по делото докладна записка, според която двамата са направили пълни самопризнания и са описали подробно механизма на извършени от тях кражби на териториите на гр. Бургас, гр. Асеновград и гр. Пловдив от началото на м. януари тази година.

Тези данни за съдебната инстанция показват, че ако има възможност да се придвижват свободно, съществува сериозна опасност Теодор Т. и Иван Т. да извършат престъпление. Теодор Т. е безработен, което обстоятелство също би мотивирало евентуално извършване на престъпление от негова страна.

Двамата обвиняеми пребивават на различни адреси в гр. Асеновград, гр. Пловдив, като в гр. Бургас са пребивавали на хотел. Изложеното сочи, че съществува опасност да се укрият, което обстоятелство безспорно би осуетило нормалното провеждане и успешно приключване на наказателното производство.

Районен съд – Бургас счете, че по отношение на непълнолетния обвиняем Иван Т. са налице предпоставките за вземане на най-тежката мярка за неотклонение, тъй като случаят е изключителен предвид гореупоменатите обстоятелства за завишена обществена опасност на дееца.

Определението на Районен съд – Бургас подлежи на обжалване или протест.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви