Ирена
Ирена

Много са магичните гласове на Странджа, които запазиха за бъдещите поколения фолклорното народно богатство на този чудодеен, дивен югоизточен български рай.

Целият цивилизован свят е чувал за мистичните странджански гласове на велики певици, като Магда Пушкарова, Янка Рупкина, Калинка Згурова, Жечка Сланинкова и още много други „чародейки на Странджа планина“.

Сред най-младите попълнения на талантливите странджански изпълнители е талантливата и красива бургазлийка Ирена Станкова.

„Това момиче е моята наследница“, казва за нея световно известната народна певица Магда Пушкарова.

Ирена е от Бургас. Красавицата  се изявява сравнително често на различни сцени у нас, гостувала е в Италия, Хърватия, Русия, Гърция, Македония, Турция. Обикновено изпълненията й съпровожда оркестър „Жарава“.  Понякога пее и в дует с Лазар Налбантов, с когото също има записи.

За себе си казва:

„Закърмена съм с народна песен. Моята баба и дядо,  когато бях малка,  вместо да ми разказват приказки ми пееха народни песни. От там е любовта ми към народното пеене.

От 6 годишна пея. И не мога да си представя да не пея. Това е страст, влечение по-силно от мен самата. Орисана съм да нося духа на странджанската магия и да го разпространявам. Да го запазя за бъдещите поколения“.

Била е съвсем малка, когато се явява на конкурс, посветен на песните на Магда Пушкарова, организиран в град Малко Търново. Тогава  великата  певица, се просълзява  чувайки  нейното  изпълнение на коронната й песен „Що ме не ожениш, мамо“.

Символично и дава своето име, наричайки я  „младшата Магда Пушкарова“.

„Освен от нея съм се учила и от други големи странджански изпълнителки – Калинка Згурова, Янка Рупкина, от които взимах уроци. Голяма школа бяха за мен и конкурсите“, споделя Ирена Станкова.

Ирена
Ирена с Янка Рупкина

През 1995 г. участва в известния събор в село  Граматиково, печели  първа награда. През същата година получава първа награда и на най-големия национален фолклорен събор в Копривщица.

„Имам още много отличия от почти всички форуми за народна музика у нас. Няма да изброявам всички, но бих искала да спомена специалната награда на „Орфеево изворче“ в София, двете ми лауреатства на Фолклорен венец – Божура, първа награда от „Фолклор без граници“ – Албена, Добрич и много други.

Като млада, красива и талантлива, е забелязана от продуцентите в поп фолк жанра. Имала е многократни предложения на които категорично отказва.

„За мен този тип изпълнения са далечни от моя мироглед. Нямат стойност и са духовно бедни. Не носят положителни послания. Това не е моята сфера на духовно извисяване“, разсъждава народната певица.

За нея изворът, от който да черпи вдъхновение си остава само и единствено народния фолклор.

„Той е толкова богат. Основни теми са връзката между човек и природата, земеделието, любовта, брака, бит, образа на юнака и момата. Имаме такова богатство в лицето на българския народен фолклор. В него има такъв огромен културен потенциал, който трябва да се развива не само в национален, но и световен мащаб. Вижте, наша музика се използва при озвучаване  на холивудски продукции. На турнетата,които съм провела в чужбина,като чуят тъпана, гайдата и специфичния български народен запев, публиките се смълчават и стават на крака“, разказва Ирена Станкова.

Талантливата бургазлийка обича да експериментира. Както всяко едно изкуство, така и народното творчество е подложено на неименуеми метаморфози, диктувани от съвременните промени в обществото.

„Народните мотиви съчетани с джаз, рап и други стилове съвременна музика имат невероятен успех и бъдеще. Някои харесват музиката и песните в автентичен вариант, но по-младите се ориентират към миксовете и смесването на стиловете.

Автентичността не се губи, напротив, доказва своята неповторимост,която дава на звученето на изпълнението. Дава живот и ритмичност на едно такова изпълнение и го прави неповторимо. Никой друг световен изпълнител освен български народен певец, не може да направи подобно изпълнение. Това ни прави уникални. И в Холивуд отдавна са го забелязали“, убедена е младата изпълнителка.

Ирена

Ирена Станкова сподели за BurgasNews , че подготвя  запис на две нови песни, с които да зарадва почитателите на странджанската  народна музика.

Едната  пасен е „Никола иде отдолу“, а другата е нейно авторско изпълнение „Янчо на дюген седеше“.

Подготвя и редица колаборации с младата  поп звезда  Станислава Христова, която също е от Бургас. За любителите на букети от съвременни поп, денс и народни мотиви, ще бъдат записани хитови изпълнения, които към днешна дата се уточняват.

Предстоят и концерти на международно ниво. Певицата е силно амбицирана да превземе световната сцена и да превърне странджанската музика в неизменен фактор от глобална величина.

Записите и участията си младата певица спонсорира сама.

„ От Министерството на културата имат програми по които може да се кандидатства за някакво финансово подпомагане. За жалост, това е крайно недостатъчно и  отпуснатите средства не стигат за покриване на елементарни разходи. Това е голяма пречка пред много хора в артистичната общност.

Фактически те си търсят сами средствата, които са необходими за реализиране на един наистина успешен проект, не боза. Държавата би трябвало да насочи повече финанси в културната сфера, защото всяко едно изкуство си има своята цена. А направата на качествено такова си излиза доста солено“, с въздишка споделя певицата

Самата тя развива успешен бизнес, а парите които печели влага в популяризирането на народното творчество. Не жали средства и има своя философия:

„Народната музика няма да залезе!

Тя винаги ще се слуша, защото човек не може да отсече корена си, да се откъсне от своя бит и култура. Ние младите изпълнители, които сме наследници на това вълшебно изкуство и традиции- няма да го позволим! Забелязвам, че в последно време все повече млади хора се ориентират в тази посока.

Има много талантливи деца, които един ден ще ни заменят и ще продължават да бъдат хранители и носители на българската национална традиция и духовност“, категорична е Ирена Станкова.

На бъдещите народни изпълнители певицата изпраща послание, чрез BurgasNews:

“Мили колеги. Бъдете себе си, следвайте мечтите си, не се отказвайте пред трудностите. Не имитирайте  никого – имайте своя посока и виждане .

Това ще допринесе за развитието на народното творчество и неговото обогатяване с нови изпълнения. И никога не забравяйте, че сте уникални в световен мащаб“.

Автор: Янчо Николов

 

1 КОМЕНТАР

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви