Цацаров се връща като прокурор във ВКП
Цацаров се връща като прокурор във ВКП

На днешното си заседание Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  възстанови Сотир Цацаров на длъжността прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Това предаде БТА.

Цацаров е бивш главен прокурор и председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) в оставка.

Решението на Прокурорската колегия мина без обсъждания. То е в резултата на подадена молба от страна на Цацаров.

Оставката на Цацаров като председател на антикорупционната комисия все още не е гласувана от Народното събрание. При случаи като този редът е такъв. Оставката бе депозирана в парламента на 17 януари.

Цацаров заяви намерението си да напусне поста още на 13 януари. Той обяви, че ще направи това пред ресорната комисия в Народното събрание. И ще поиска да бъде освободен от 1 март. Ден по-късно достъпът му до класифицирана информация бе отнет.

В позиция Цацаров изрази мнение, че това е станало след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на Агенцията от премиера Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков.

В мотивите за отнемане на допуска е било записано, че „лицето е извършило нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, което е създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата, организациите или лицата в областта на защитата на класифицираната информация“.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви