Мобилен
Мобилен телефон

Мобилният оператор „Теленор“ съобщи на абонатите си, че увеличава месечните такси от февруари със средногодишния индекс на потребителските цени за 2021 г. – 3.3%. Това става ден след като Националния статистически институт (НСИ) обяви данните за инфлацията през миналата година.

През декември трите мобилни оператора съобщиха, че планират индексиране на абонаментните такси заради повишената инфлация. Това намерение стана повод за остро изказване от страна на министъра на икономиката Корнелия Нинова.

Със заповед на подопечната й Комисия за защита на потребителите в края на годината на мобилните оператори бе забранено да вдигат цените.

С нея бе наложено предварително изпълнение, което означава, че операторите не могат да вдигат цените, докато съдът не се произнесе окончателно.

Забраната се отнасяше за „Теленор“ и А1, тъй като третият оператор – „Виваком“, не обяви намерение да актуализира цените на абонаментните планове за две години назад, а само за изтеклата.

„Теленор“ и А1 обжалваха тъкмо това предварително изпълнение с ред аргументи, сред които увеличените им разходи заради голямото поскъпване на цената на тока и други техни разходи, поради което плановете им за разширяване, за изграждане на 5G мрежа и други са препятствани.

На първа инстанция Административният съд – София-град, се произнесе с определение. От него се разбира, че съдът отхвърля жалбите на двете компании. Това обстоятелство в два поредни дни бе обявено от вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова като първа победа срещу мобилните оператори.

Тогава от А1 коментираха пред „Дневник“, че заповедта, по която съдът се е произнесъл с определение в полза на държавата, не забранява индексация на цените, а спира подхода за индексиране на една стъпка вместо на две, докато няма решение на съда по същество. Това означава, че няма проблем, както вече обяви „Теленор“, цените да се индексират с инфлацията за една от годините – 2020 или 2021, но не може да стане и за двете едновременно.

В писмо до клиентите главният изп. директор на „Теленор“ Джейсън Кинг посочи, че повишената инфлация се е отразила на покупателната способност на всички, сред които и на бизнеса.

Допълни, че сметките за ток на компанията са с двуцифрен ръст, а разходите за пощенски, куриерски услуги, разходите за магазинна мрежа и охрана достига до 20%. С това обяснява защо сметките за януари ще поскъпнат с около 1 лев, като размерът им ще бъде осъвременен със средногодишната инфлация за 2021 г.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви