Кирил Петков
Кирил Петков

Премиерът Кирил Петков коментира актуалната обстановка около коронавируса в интервю пред NOVA.

„В момента повече от областите ни са далеч от затваряне. Някои са по-близо до този етап. Ние обаче направихме няколко ключови неща – модел, който да е истински критерий за здравната ни система, прави се прогноза за пет дни и мерките, които стимулират бизнеса са ясни. Важният момент е, че ако вдигнем нивото на ваксинация – по-малко хора ще попадат в интензивните легла и рискът да затворим училищата и икономиката е по-нисък”, заяви премиерът.

Коментар от Петков дойде и за това дали връщането на доц. Атанас Мангъров на сцената ще повиши ваксинацията:

„Това, което се случи в тази работна група, е подходът, който искам да имам като премиер. Вратите са отворени да чуем всякакви мнения, но реалните решения трябва да се основават на научни факти. Не искам да чувам нечии вярвания и убеждения – те не биха повлияли на моите решения”, категоричен е министър-председателят.

„Ако искаме да не стигаме до локдаун и децата да ходят на училище – ние трябва да се ваксинираме. Това е научен факт”, призова премиерът.

Той коментира и посещението си в Северна Македония.

„Ние имаме позицията, която препотвърждаваме. Искам работните групи да постигнат реален резултат. Част от проблема до момента е, че е имало декларации на чисто политическо ниво, но не сме си свършили работата”, посочи Петков.

Министър-председателят се надява, че атмосферата на конструктивен диалог ще се разтвори и проблемите ще са с по-малка тежест, отколкото досега.

„Ще говорим за общите успехи, а ключовите въпроси, които трябва да се решат, ще са част от общата ни програма”, допълни Петков. Той препотвърди, че няма да се направи компромис за важните неща.

NOVA

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви