Нямаме достатъчно изправни бойни самолети
Нямаме достатъчно изправни бойни самолети

Нямаме достатъчен брой изправни бойни самолети, а часовете за летене на пилотите от Военновъздушните сили са все още недостатъчни. Това е отчел командирът на авиобаза „Граф Игнатиево“ бригаден генерал Николай Русев за 2021 година.

Базата е основа за охраната на въздушното пространство на България и НАТО. „Минимум от 1000 часа годишно трябва да имат във въздуха военните пилоти, посочва ген. Русев. Пилотите летят на тренировъчните L-39. Но това „не би могло да компенсира подготовката на летателния състав на бойните самолети МиГ-29 от които нямаме достатъчно изправни.  Недостигът се преодолява с „професионализъм и голямата натовареност на инженерно-техническия състав“.

„Базата обаче не разполага с достатъчен брой изправни машини от основния тип боен самолет“, допълва ген. Русев. Но уверява, че охраната на въздушното пространство е основен приоритет.

В отчета си командирът на „Граф Игнатиево“ посочва, че е направен „сериозен анализ на всички предпоставки за възникване на инциденти и произшествия“, след като изтребителя на подполковник Валентин Терзиев се разби в Черно море по време на учение.

Приоритет за 2022 година остава обучението на нови летци на МиГ-29 и адаптиране на летище „Граф Игнатиево“ за новите Ф-16.

„Заради очакваните ремонти по летището, се очаква преместване на летателна дейност на друго летище“, посочва още началникът ва ВВС генерал-майор Димитър Петров.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви