Няма никаква причина на национално ниво да затваряме каквото и да било в момента и да повтаряме грешката от миналата година – да затваряме училища, където няма нито един заболял. В петък на Отрасловия съвет ще предложа да се слеят дните след завършване на първия учебен срок, обявявайки ги за неучебни – от 31.01 до 6.02. Така ще се получат общо 9 дни, неучебни.

Това заяви просветният министър акад. Николай Денков на пресконференция, на която представи приоритети на МОН през тази година.

„Ще взема решение за по-дългата междусрочна ваканция, след като взема предвид и реалната ситуация в страната. 3,6% от учителите са карантинирани. 2,58% са карантинираните деца, тоест нямаме някакви високи стойности средно за страната“, каза още министърът.

Акад. Денков бе категоричен, че мерките за компенсиране на натрупаните образователни дефицити трябва да се вземат след отминаване на Омикрон вълната.

Министърът съобщи, че са поискали от Министерството на финансите заплатите на учителите да бъдат повишени, така че да съответстват на 25% над средната за страната заплата.

bgonair.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви