Няма друго такова природно място, което всяка година да празнува имен и рожден ден – само забележителното Атанасовско езеро край Бургас. И тази година няма да направи изключение.

По случай празника ще бъде представена книгата „Полет в солта“ – нарисувана, дизайнирана и издадена от младата художничка Биляна Дешева.

През юли 2020 г. Биляна прекара един месец на „симБиотично“ рисувайки Атанасовско езеро и неговите пернати обитатели – пеликани, фламинго, лопатарки, чапли, рибарки, корморани и др.

Красивите цветни пейзажи на лагуната, солничарските постройки, дигите и каналите са послужили за вдъхновение на художничката, която създаде 25 големи платна и десетки скици и графики. Последваха изложби в Бургас и София, за да могат повече хора да се насладят на нейното изкуство и да се запознаят с Атанасовско езеро.

Биляна обаче не спря до тук, а реши да издаде специална книга, в която да събере картини, скици, графики и да разкаже за обитателите на езерото.

Така се създава бутиковото издание „Полет в солта“. Средствата от продажбата на всяка книга Биляна дарява на БФБ за дейности в Атанасовско езеро.

На 18 януари 2022 г. от 18 часа в залата на Регионална библиотека „П. Яворов“ в Бургас младата авторка ще представи своята книга и ще разкаже за впечатленията си от живота в Бургас – градът на езерата и птиците. Ще бъде прожектиран и късометражния филм Landless на художник-сценографа Любика Георгиева – дебютната й изява като режисьор.

През 2020 двете млади дами реализираха своя общ арт проект „Полет в солта“, финансиран от Национален фонд Култура в партньорство с БФБ и БДЗП.

Естествено като на празник ще има и подаръци за всички гости.

Във фейсбук страницата на Българска фондация Биоразнообразие ще бъде излъчвано представянето на живо, за тези, които не са в Бургас или не могат да участват.

В случай на забрана на публичните събития, мероприятието ще бъде онлайн, срещата ще бъде виртуална, а подаръците ще почакат.

Събитието се организира в рамките на LIFE проект „Лагуната на живота“, който се изпълнява от БФБ, БДЗП, Черноморски солници АД и Заедно 2011.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви