Проектът
Проектът

Иновативен идеен проект, внесен за разглеждане в общината, предвижда Бургас да се превърне в морски спортен център не само от национално, но и международно значение. Той е дело на  младия инженер от Бургас Николай Кючуков и софийската архитекта Моника Енчева.

Идеята е да се направи проект на „Морски“ Ръгби център със седалище кв. Ветрен. Неин автор е Николай Кючуков, който е и създател на ръгби клуб „Моряците“. Идеята се появила докато учи магистратура по строително инженерство.

„Целта е много по-висока,  не е  просто да имаме поредния клуб по ръгби в страната. Главното е  той да играе водеща роля в България и да бъде център за развитие на ръгбисти, които да продължат своята кариера зад граница и да представят националните ни турнири на всички нива“, разказва за проекта си  инженер Кючуков пред  BurgasNews.  

Инж. Кючюков
Инж. Кючуков

„Нека споменем отличните си взаимоотношения с Община Бургас, която дава възможност да осъществяваме дейността си, като ръгби клуб  на общинските спортни обекти.  Но, за да се целиш към върхови  успехи, трябва да мислиш глобално! Затова през 2015г се роди идеята, която ще превърне града ни в спортен център от световна величина“, категоричен е Кючуков.

Арх. Енчева
Арх. Енчева

Той е привлякъл към идеята софийската  архитектка  Моника Енчева и заедно са я  разработили като неин дипломантски проект.

С помощта на бургазлията, архитект Енчева успява да получи всички необходими данни зя вече съществуващ и подходящ за целта спортен обект в бургаския квартал  Ветрен. Наложило се да научи и всичко необходимо за ръгби спорта.

„С много труд и безсънни нощи, проектът придоби завършен вид за 6 месеца и беше оценен високо от изпитната комисия, която присъди на Моника Енчева званието „Архитект“. Той предизвика и огромен интерес в Бургаската общност“, обяснява Кючуков.

След теоретичното конструиране на проекта, младият инженер го представил на  президента на „Българската Федерация по Ръгби“- Атанас Зафиров, кмета на Бургас Димитър Николов  и спортния деец Йордан Георгиев.

Всички са очаровани и обещават да съдействат за реализирането му, но след завършването и отварянето на зала „Арена Бургас“ в комплекс Изгрев.

Идейното съоръжение предвижда реновиране на спортна база на общински имоти  –  „Черноморец“ в квартал Ветрен и прилежащия й стадион.

Залата сега
Залата сега

Според идеолозите на новия проект  Бургас, ще получи още едно многофункционално бижу, което ще е пригодено основно за ръгби, но на него ще може да се практикуват и всички тревни спортове, включително и футбол. Предвидено е след реновирането и модернизирането, съоръжението да добие  категория да приема мачове от Европейския елит.

Специално място е отделено на  многофункционална закрита зала. В нея  ще може да се играе баскетбол, волейбол, хандбал, бойни изкуства и други спортове на закрито, да се осъществяват културни мероприятия за хората от квартала и много други“, подчертава архитект Енчева.

Проектът
Проектът

В проекта е заложена и административната сграда,  както и хотелска част, предлагаща всички СПА  процедури, за да може спортния цикъл да бъде затворен.

СПА
СПА

Идейният проект е в община Бургас и чака своето одобрение, за да бъде реализиран. Според изчисленията на двамата автори, при наличието на вече изградена спортна база, за нейното модернизиране ще са необходими „поносима сума пари“.

„Нещата биха се развили по-бързо обаче, ако се намерят спортни благодетели, които да подпомогнат изграждането на съоръжението. Така печелят всички, печели и спорта“, пояснява  инженер Николай Кючуков.

Автор: Янчо Николов

7 КОМЕНТАРИ

  1. Естествено, че ще предложи нали трябва да крадне някой друг лев от проекта. Пък и да захлеби смешния си отбор, който го бият постоянно като даул

  2. Отбора щял да стане европейски шампион обещал Кючуков. Как така го бият кат даул? Нямат ли добри състезатели? Оня кокошкар Данчо Мангала дет се вижда на смиките нали го дава голям ръгбист

  3. Хубаво е за Ветрен да стане европейски център! Това ще отвори и работа за местните. Ако стане проекта, е много добре

  4. Все ще се намери някой цървул да ги разбира много. Това бездънна яма, онуй тъпотия. И като ги погледнеш все провали и утайки!!!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви