Тричане
Светът осъди тричането на кучета

Самобитният обичай „тричане” все още е жив в странджанското село Бродилово. Въпреки, че е забранен от 2011 г. и официално не се практикува, местните са съхранили и до днес традицията и ритуала се извършва тайно, пише Монитор.

Тричането е древен обичай, при който се завързва куче през гърдите и се върти на въже, след което се хвърля във водата. Изпълнява се винаги в съботата преди Сирни заговезни. Местните хора твърдят, че това помага на кучетата да са здрави и символично прогонват злите сили.

След като преди десетина години „тричането“ бе заклеймено като варварски обичай и истинска диващина, официалното му провеждане вече е немислимо. Бродиловци обаче продължават да „тричат“, но далеч от любопитни погледи.

Наближи ли края на февруари, в странджанското село започват игра на котка и мишка. Местни жители и власти се дебнат заради скандалния обичай тричане. Макар да е забранен от доста години, хората в селото не спират да търсят начини, за да надхитрят природозащитниците и да спазят традицията.

Официално обаче се кълнат, че тричане вече няма, и няма да има. Заявяват го сърдито, все едно от това зависи живота им. „Стига сте ни тормозили вече, не ви ли омръзна! Всяка година едно и също – тричане, та тричане! Няма да има тричане, ще празнуваме само кукеровден и толкова“, отговаря кметът на селото, видимо изнервен от въпроса с тричането.

Местните ще празнуват кукеровден тази година в съботата преди Сирни заговезни,  който в миналото започваше с обичая „тричане“. В Бродилово са наясно, че още преди да съмне, селото ще гъмжи от полиция и природозащитници, които зорко ще дебнат от всички страни, както се случва през последните десет години.

Затова и вероятно тричане в събота няма да има.

Защитниците на животни обаче подочули, че бродиловци са решили да пак да си надвият на масрафа. Според клюките, те планирали да тричат животинките в неделя или понеделник, след като празникът премине и страстите утихнат, а неканените гости си заминат.

Публична тайна е, че тричането в Бродилово никога не е спирало.

„Това е стар обичай и хората си го правят. След скандалите и официалната забрана, бродиловци започнаха да го практикуват в домовете си. Всеки трича кучето си на двора. Нищо лошо няма, правят го за здраве и пазят една традиция. Нито едно животно не е умряло от това.

Това, че тричането е бесене не е вярно, кучетата се закачат на въжета и се въртят няколко пъти във въздуха, после се къпят. Самата дума тричане означава „церене“ и „лекуване“. Заради истерията около тричането, която се повтаря всеки февруари от години, бродиловци са сърдити на света. Щом чуят някой да пита за тричане, стават нервни и раздразнителни и бързат да приключат разговора.

„Какво ще правим си е наша работа. Изкарахте ни тука като някакви изроди, които изтезават кучетата си.

3 КОМЕНТАРИ

  1. Как може подобно насилие и жестокост?! Ето от къде се учат изродите! И виждам, жени участват в подобно безумие! Държава пълна с простолюдие!,, Страхотно възпитание,, на децата и внуците им! Това не е,, традиция,, а ритуал на шепа малоумни, подкрепяни от кметове и,, държава,,

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви