Plug-in са измама?
Plug-in са измама?

Проучване, извършено по искане на властите в швейцарския кантон Вале ), показаха резултати, които не са никак благоприятни за plug-in хибридите. И резултатите от него доведоха до премахване на субсидиите, които се дават за тези автомобили от местната управа. Това съобщава Motor1.

С изследването е натоварена компанията Impact Living, която разкрива любопитни резултати. Основният от тях е, че разходът на гориво и вредните емисии при движение по планински пътища са много далеч от обявените от производителите. Съответно,

plug-in хибридните автомобили нямат почти никакви предимства спрямо превозните средства с конвенционални двигатели.

Един от авторите на изследването – Марк Мюлер, който е инженер-физик, заяви пред швейцарското обществено радио RTS, че тези превозни средства са „измама за CO2 стандартите, климатични цели и потребителите!“. Според него, в райони като кантона Вале тези автомобили изхвърлят 4 пъти повече вредни емисии от обявеното от производителя.

„Дори шофьор със зарядни станции у дома и на работа, правещ кратки пътувания, не достига стойностите на производителите. Хибридните превозни средства често се рекламират като превозни средства с разход от 1,5 до 2,5 литра на 100 километра. Но в действителност те консумират между 4 и 7 литра, а това е колкото дизеловите коли“. Така се аргументира Марк Мюлер.

Още през 2020 г. неправителствената организация Transport & Environment заяви, че емисиите на CO2 при plug-in хибридните превозни средства остават по-високи от това, което производителите официално обявяват. Проучванията на Международния съвет за чист транспорт (ICCT) доказват, че в реални условия тези автомобили имат много по-висок разход на гориво, отколкото при тестовете, нужни за одобряване на съответни модел.

Много експерти са категорични, че plug-in хибридът съчетава най-лошото от двете вселени. А именно: недостатъците на двигателите с вътрешно горене (замърсяване на въздуха) и тези на електрическите двигатели (високо тегло и цена поради двата двигателя). И когато не се презареждат редовно, тези автомобили предлагат много висок разход на гориво. Но, ако хибридът бъде използван правилно – в градски условия и при продължително движение на магистрала, той си остава алтернатива на дизела. Който пък изпадна в немилост след скандала с манипулираните двигатели на Volkswagen

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви