Цацаров е с отнет достъп до класифицирана информация
Цацаров е с отнет достъп до класифицирана информация

Шефът на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров е с отнет достъп до класифицирана информация. Това съобщи пред bTV премиерът Кирил Петков. Той предположи, че оставката на Цацаров от вчера и това, че му се отнема правото да получава класифицирана информация днес, е съвпадение. „В противен случай той е знаел предварително“, заключи Петков. Като уточни, че достъпът на Цацаров е отнет вследствие на контрол за надеждност. Срещу шефа на КПКОНПИ се води и разследване от ДАНС.

„За мен това, че нямаме истински сериозни дела за корупция по високите етажи на властта, показва абсолютно ясно, че КПКОНПИ не си е свършила работата, която всички български граждани се надявахме да бъде свършена. Оценката ми е силно отрицателна“, коментира още премиерът.

Вчера Сотир Цацаров изненадващо обяви, че ще напусне поста си до 1 март. „Ще поискам да бъда освободен от тази длъжност, считано от 1 март, до когато ще внеса в Народното събрание годишния отчет за работата на Комисията. Фактите и цифрите в този отчет ще говорят повече от празните политическите декларации и обвинения. Разбира се, ще обявя ясно и мотивите за оставката си“, коментира той.

Бившият главен прокурор Цацаров оглави КПКОНПИ на 11 декември 2019 г. Мястото му в съдебната система обаче по закон се пази. Така че няма пречка Цацаров да бъде възстановен като прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви