Кралицата лиши принц Андрю от титли и повинности
Кралицата лиши принц Андрю от титли и повинности

Принц Андрю – вторият син на кралицата на Великобритания, бе лишен от военните си титли и кралски повинности. Това става, защото трябва да се яви в граждански съд в Съединените щати. Делото е по обвинения в сексуално посегателство срещу малолетна, които той отрича.

В изявление от Бъкингамския дворец се казва: „С одобрението и съгласието на кралицата, военните титли и кралските повинности на херцога на Йорк бяха върнати на кралицата“. Към принц Андрю освен това повече няма да се обръщат с „Ваше кралско височество“, съобщи БНР.

Херцогът на Йорк ще престане да изпълнява публичните си задължения като представител на кралското семейство. Това се прави, за да може да се защити в гражданско дело в американски съд. В сряда американски съдия постанови, че може да продължи заведеното дело срещу принц Андрю. То е заведено от Вирджиния Джуфре за сексуално посегателсво, когато тя е била на 17 години.

Говорител на Министерството на отбраната заяви, че не може да коментира връщането на военните титли и почести на принц Андрю на кралицата, тъй като това е въпрос, който засяга монархията.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви