Кариера Банево
Кариера Банево

Жители на бургаския квартал Банево скочиха срещу кариерата на Общинска фирма „Благоустройствени строежи – ЕООД“, която се намира в непосредствена близост до квартала.

Местните твърдят, че са подложени на „чудовищен“ тормоз от страна на предприятието, което замърсявало района, вдигало непоносим шум с каменотрошачките, а взривовете напомняли за войната в Афганистан и Сирия.

Възмутени граждани подадоха сигнал в редакцията на BURGASNEWS и потърсиха съдействието на медията за решаване на проблема.

„Още от 2013 година водим неравна борба за премахването на тази кариера. Първо, че е нецелесъобразно построена още по времето на комунизма, в далечната 1961 година. Тогава насила са отчуждавали части от имотите на хората за да прокарват път към нея, който при това минава през самия квартал.

Не са спазени отстоянията за такъв вид дейност – от 3 до 5 километра. От самото и откриване е била само на 200 метра от първите домове. Още помнят кореняк жителите, как от взривовете камъни,колкото орехи са валяли в дворовете им чупейки стъкла, керемиди.

И своя двор не мога да изчистя от тях до днес“, казва Николай Танчев, който живее на около 300 метра от входа на базата.

Мъжът е сред непримиримите протестиращи, които са основали инициативен комитет и са започнали подписка за закриване на предприятието за инертни материали. В нея до момента са се подписали на 200 души.

„При разширяването и удълбаване на добивния забой, през 1995-96 година от взривовете изчезва дори минералната вода на курортно селище Бургаски Минерални Бани. Откриват я години по-късно на 100 метра по-голяма дълбочина. Кариерата и Минералните Бани са в съосие по гравитационен наклон. Това го казва директорът на почивна база МНЗ – Мин. Бани – доктор Младенов“, твърди Николай.

Председателят на инициативния комитет за премахване на кариерата Радостин Събев е убеден, че производствената база не отговаря на изискванията по концесионен договор.

„Разполагаме с копие на концесионния договор, който първо е подписан „на тъмно“ след протеста от 2017 година, който отново беше срещу кариерата. Стана ясно, че от 1999 година тя работи без сключена концесия, напълно незаконно. Само с някакви временни разрешителни. Дори тогавашния управител на „Благоустройствени строежи -ЕООД“ Апостолов призна това.

Протестът беше на 13.12.2017 година, а концесия се подписа тихомълком на 29.12.20017 година, в дните когато повечето институции не работят и няма как да се обжалва в 14 дневен ден. При това със задна дата и година – 1999, когато е приет закона за експлоатация на подземните богатства. Плюс това не е проведен търг или конкурс.

Тогава въпросът беше повдигнат и в Народното събрание от депутата на БСП – Николай Тишев. Той попита издалите разрешителни за подписване на договора: „Как може една и съща кариера, която не се е преместила на 3-4 км от кв. Банево и се намира на същото разстояние, преди това да е вредила, а сега да не вреди на населението“.

Министерство на здравеопазването е променило становището си от това, че кариерата е опасна за здравето на хората в такова, че тя не е опасна. Е, как става това? “

Румяна Стоева Василева е кореняк жител на квартал Банево. Жената обяснява, че от детонациите от взривовете къщата й се е напукала.

„Така е не само у нас, а на всички жители около базата. Да не говорим, че прахът който дишаме е отвратителен. Не може човек да си простре дрехите навън. Камионите,които преминават, въпреки ограничителните табели от 30 километра, които се поставиха наскоро, карат като бесни. Семействата,които имат деца не им позволяват да си играят на улицата. Шумът от машините е непоносим. Ежедневната дейност в кариерата оказва и влияние върху подпочвените води.На хората в района кладенците и сондите вадят вода с повишено ниво на нитрати. Това е от утаяването на химичните елементи от взривяванията, особено сярата. Имаме документ от проведени лабораторни изследвания на ВиК, които показват това“, показва Румяна документа.

Протестиращите са убедени, че по концесионния договор не са изпълнени 17 точки, като това давало пълно основание за неговото прекратяване.

„Няма изграден зелен пояс, както е по договор. Ангажирали са се да го направят, но само на думи. Няма нужното отстояние за работа с взривоопасни материали. Предупредителни бележки се поставят на спирката, която е на 600 метра от епицентъра на взрива. Това означава, че целият квартал трябва да се евакуира преди взрива.

Последният гърмеж от 22.11.2021 година в 11 часа беше най-силния усетен в региона. Беше чут чак на западния край на квартала. Имаше изпотрошени стъкла.

Освен това, според документ от Министерството по околна среда и води, базата е на територия защитена по „Натура 2000“, попадаща в защитена зона „Айтоска планина“ със сертификационен код:0000151 и решение на министерския съвет номер 122 от 2.03.2007 година.

Към този момент предприятието не е имало подписана концесия. Е, как стават тия работи в тая държава“, гневи се Николай Танчев.

„ Смятате ли, че ако сме в защитена зона ще ни позволят да работим“, обяснява управителят на „Благоустройствени строежи ЕООД“ Николай Димитров.

От управлението на предприятието са категорични, че разполагат с целият комплект необходими документи за работа.

„Всичко е редовно. Идвали са всички институции на проверки. Имаме съставени констативни протоколи за нашата дейност. Нещата се спазват стриктно по договор. Ние ограничихме скоростта на камионите от кариерата въпреки, че това е до съзнанието на шофьорите.

Поставихме ограничителни знаци, гърбици. Отстоянието от квартала го има. То се измерва от забоя до жилищата, а не от входа на кариерата. Голяма част от къщите са изградени след 90-те години. Новите заселници идват, купуват къщи и после им пречи кариерата.

Ако бяхме в защитена зона, както твърдят някои, нямаше да видим разрешително.
Редовно обезпрашаваме и замерваме шумът. Обезпрашаваме и улица „Христо Ботев, която води до базата. Скоро чистихме отново тази улица, бордюрите. Преди няколко дни тези недоволните граждани отново ни пратиха РИОСВ на проверка, дори аз бях там. Измериха шума, беше 0.4 децибела, при пълен работен капацитет на машините. Допустимата норма е 0.7 децибела.

Ние самите викаме лаборатории и правим вътрешни замервания. А относно взривовете, гърмим контролирано, веднъж месечно, Преди това слагаме бележка, уведомяваме кметския наместник, излиза информация на сайта на общината, дата, час на взрива. Избираме обикновено часове, когато хората са на работа 10-11 часа, през делнични дни. За да не ги стресираме.

Заповядайте от „Бургаснюз“ на следващия взрив. Ще видите, че детонацията се чува до първите къщи, колкото една силна новогодишна пиратка“, заявява Николай Димитров.

Обърнахме се и към Регионалната инспекция на околната среда и водите /РИОСВ/- Бургас.

От там ни направиха справка за период 2020- 2022 година. По нея се оказва, че през 2020 година сигнали за шум и запрашване от дейността на кариера Банево не са постъпвали.

Извършени са през месец октомври планови контролни измервания на шум от дейността на обекта, при които не са констатирани превишения на граничните стойности на нивата на шум.

През 2021 г. в инспекцията са постъпили 4 сигнала за запрашване, като при три от извършените проверки съвместно с представители на Община Бургас са констатирани нарушения и предприети административно-наказателни мерки от инспекцията.

Съставен е акт и издадено наказателно постановление в размер на 2000 лв. Дадени са предписания за интензивно оросяване на вътрешно кариерните пътища и инсталациите на трошачките.

В края на месец декември (29.12.2021 г.) в 15 часа на „зелен телефон“ на РИОСВ е постъпил сигнал за шум от дейността на обекта. Извършена е незабавна проверка, при която е установено, че кариерата е приключила работа (трошачки и челен товарач не работят).

Асфалтова база „ЕИВ“ ООД, находяща се в границата на преработвателната площадка на кариерата също не работи по това време.

На 07.01.2022 година, е получен сигнал за силен шум от дейността на обекта. Организирана е проверка с Регионална лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда – София, на която са поканени и сигналоподателите.

Поради намален капацитет (производителност) на инсталацията, по-малка от максималната такава, измервания не са извършени.

„Предстои измерване на нивата на шум при максимално натоварване на производствените мощности, за което отново ще бъдат уведомени жалбоподателите за присъствие при желание от тяхна страна“, заявиха от службата.

Не е на същото мнение бившият работник от кариерата Яни Дракалиев. Пред репортер на BURGASNEWS той заявява категорично:

„Няма ефикасен контрол на безопасност на работата и безопасност върху здравето на работещите в базата.Редно е да се правят регулярни измервания, такива липсват“.

„Значи от общината казват на заека беж, на вълка дръж! Е, каква е тая логика!? След като попадат в тази вредна зона имотите, защо общинските служби издават разрешителни ПУБ-ове за строеж в района? Последната е с ПУБ от 1999 година и само за разстояние 75 метра от кариерата. “ питат недоволните.

Инициативния комитет на протестиращите подготвят поредното писмо до всички институции.

Една от предишните жалби

„Писали сме до всички министерства, омбудсмана , главния прокурор, кмета на общината, министър-председателя, президента. Ще пишем отново и отново. Ще излезем пак и на открит протест. Това ще продължи, докато договорът не бъде анулиран, а кариерата затворена“, убедени са организаторите.

„Всички документи са редовни. Няма повод за закриване на предприятието в което работят и 50 човека от квартала. Концесията е напълно законна и е сключена до 2034 година“, контрират от дружество „Благоустройствени строежи – ЕООД“.

Не всички жители обаче са против затварянето на фабриката за инертни материали.

Жена, която от дълги години живее в квартала, но пожелала анонимност казва:
„Протестират новодошлите. На нас не ни пречи с нищо. Гърмят на месец веднъж, даже през месец. Като са искали да живеят на тишина, защо си накупиха имоти в близост до кариерата.

Полъгаха се, че се продаваше евтино, но то си има защо. Да са мислили! Сега им пречи предприятието. Много семейства се препитават с работа там. Те ли ще им поемат сметките“?

Как ще се реши казусът, предстои да видим.

Автор: Янчо Николов

33 КОМЕНТАРИ

 1. пълни лъжи!!г-нДимитров,при измерването не бе 0,4 а беше 0,5 и то не при пълен обем на работа!!!Работиха три трошачки от общо четири, и то на празен ход не лъжете хората!!!!!!

 2. г-жо анонимната,новодошлите не са ли хора???50 човека работили в кариерата….много силно се съмняваме в това!!!!община Бургас ще им намери работа!!Здравето е най важното все пак,а вие щом ви се живее в мизерия си живеейте!!

 3. Преди да закупим имот в кв. Банево, преди 10 години, се поинтересувахме за дейността на Кариерата в общината и ни увериха, че тя е със затихващи функции. Това е по въпроса защо сме си закупили там имот. Госпожа Анонимната знае ли каква е била цената на моя имот? Същата смята ли, че може да неглижира проблемите на хората, след като самата тя не е ощетена? Много е лесно да решаваме, когато не ни касае! Да живееш на място, където те посипват с отровен прах, да търпиш тътените от взривовете и преминаващите камиони с години, не е нормално, а овчедушие! Мен не ме засяга и готово! Ето какъв е манталитета на някои от, уж, кореняк баневци. Замерванията се правят на празен ход на машините, концесионерите знаят предварително кога ще имат проверка, защото ги предупреждават и вземат съответните мерки. Аз съм съгласна в дома ми да бъде поставена измервателна подвижна станция, която да работи един месец, за да ме убедят от общината, че наистина се правят подобни Замерванията.

 4. Тоя Николайчо, дето се е взел за голям инициативник не е от банево даже. Живее с тая Румяна и не е разведен.Да си ходи в меден рудник от където е. Манчо Дончев ще оправи раотите. Той е кметя и краля на банево. Ще ги извика от кариерата и ще им каже затваряйте и те ще затворят. Манчо много направи за селото. благодарение на него банево е рая на земята.

  • Всеки има право на глас. Ние, новодошлите, не сме тук, защото някой е починал и сме наследили имот, а сме дали пари, за да живеем нормално. Манчо не е кмет, а кметски наместник. Димитър Николов е кмет на Бургас, съответно и на кв. Банево. Вие все още сте в село Банево явно. Такъв Ви е и изказа и грамотността.

 5. Всеки има право на глас. Ние, новодошлите, не сме тук, защото някой е починал и сме наследили имот, а сме дали пари, за да живеем нормално. Манчо не е кмет, а кметски наместник. Димитър Николов е кмет на Бургас, съответно и на кв. Банево. Вие все още сте в село Банево явно. Такъв Ви е и изказа и грамотността.

 6. Манчо за съжаление и той незнае какъв е,кмет ли е зкакев е!А за живущите в квартал Банево,евалаа че се вдигнаха!!!Това което се случва там е не човешко,поне в този век!!

 7. Манчо Дончев за никакъв кур не става! Тоз нищо не е направил за квартала. Вижте Ветрен как се развива а Банево е още в камената ера. Тоя боклук трябва да го разкараме за да се получат нещата!

 8. И аз живея в Банево,подкрепям подписката,макар да не съм подписала.
  Много е неприятно,когато гърмят,къщата ми е напукана,макар,че живея доста
  далече от кариерата.Не е вярно,че е като пиратка.Точно все едно,че е война.
  Много пъти сме се стряскали,какво гърми.В този момент къщата се тресе.
  Много дим и прах се вдига,вижда се и от нашата къща.Трябва да спре да
  работи тази кариера.Една част от планината вече е изчезнала от разбиването.

 9. това което се случва там….няма думи!само в България може да се допусне такава тъпотия!!!къде да се подпишем и кога ще е протеста???

 10. Хора аз също съм нов в Банево. Но за разлика от кореняците съм броил едни пари за имота си дето те не могат да си представят. Искам да се направи измерване на шума не само в територията на кариерата. Нека измерят на завоя на ТКЗС за Изворище на ден по 120 -140 бр. 40 60 тонни камиони и още толкова тирове пътя е леш защото по проект е за до 8 тона макс. Когото мине празна гондола все едно падат бомби шума е над 90 – 100 дицибела лично съм го мерил а това на ден се случва по 140 пъти. Нищо че по концесионния договор камионите не трябва да минават в близост до болници децки градини санаториуми жилищни сгради а те правят точно това по трасето си. Има една къща срещу ТКЗС за 5 г се препродаде 4 пъти и всеки който я купи след максимум 1 месец слага табела продава се. А на кореняците дето нищо не им пречи ще им препоръчам да отидат и видят как изглеждат подобни населени места с минерални извори като Велинград, Павел баня, Наречен, Старозагорски мин.бани, Хасковски мин.бани, Девин, Баня и мн.др. Там туризмът процъвтява местните развиват СПА туризъм а тук си имаме кариера, където работели няколко човек. Да им е честито. Аз како съм дошъл така и ще си отида но няма да трая това безобразие и този цинизъм от местните и държавни власти. Те се подиграват с нас с мнимите си замери и прах в очите. А Манчо и кмета Николов ги предупреждавам, че е въпрос на време да се случи тежък пътен инцидент не дай боже със смъртен случай при преминаването на огромните камиони по гъсто населената улица покрай болница Дева Мария децката градини или санаториумите. Тогава освен нещастния шофьор който ще е с най малката вина последствията ще са за тези които са си затваряли учите.

  • За всички, които се интересуват. Ние се събираме всяка първа събота на месеца. За повече информация, могат да ме потърсят във фейса – Марияна Динева Младенова, както съм го написала. Радвам се, че има нормални хора, като Вас, които говорят с факти!

  • Смешник. Бил дал пари. Купи си двуетажна къща с двор за 200 000 лева стбу се и влезе и сега се жали. Що не си купи за тези пари в центъра на Банево. Ще купиш ама друг път. СПА туризъм , моляяяя?

 11. най лошото от всичко което се случва,е това че гражданите губят доверие в държавните институции!!!!

 12. Димо духай ве киртак! Ти ще кажеш кой ше работи кой няма да работи, да не си баневския селски шериф? Тес краставици да не ти влязат в газа. Изчезвай клош!!! Вземи и манчо с тебе

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви