"Отровното трио" осъди Цвета Караянчева

Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и проф. Велислав Минеков осъдиха Цвета Караянчева (ГЕРБ) за непозволено увреждане. Бившият председател на Народното събрание трябва да плати на тримата от „Отровното трио“ по 1000 лв. Това става ясно от постановление на Софийския градски съд, разпространено до медиите от пресофиса на „Ние идваме“.

Става въпрос за частичен иск от 10 000 лв. Така че когато спечелят окончателно, те ще могат да заведат ново дело за по 10 000 лв.. Зъащото по него вече ще е доказано, че има причинена вреда.

„Отровното трио“ заведе дело срещу Цвета Караянчева заради нейно интервю от 11 септември 2020 г., в разгара на антиправителствените протести.

В предаването „Лице в лице“ по bTV Караянчева казва: „Олигарси, които финансират онази част от протеста, като „Отровното трио“; „Мафия, която финансира протестите“; „въоръжен протест“; „На протеста са хвърчали бутилки със запалителна течност“.

Пред съда Хаджигенов, Бабикян и Минеков казват, че твърденията на Караянчева са откровени неистини. И са насочени към оклеветяване на организаторите на протеста.

Настояват, че са претърпели болки и страдания и са уронени престижът, личното им достойнство и морал. В писмен отговор пред съда Цвета Караянчева посочва, че изказванията ѝ не са обидни, нито клеветнически и че тримата водят световноизвестен протест срещу властта и затова трябва да имат по-висок праг на търпимост на изказванията.

Караянчева твърди още, че оценката и коментарите ѝ били личното ѝ впечатление като гражданин и като председател на Народното събрание за поведението на протестиращите.

В мотивите си съдия Кристиян Трендафилов подчертава, че в настоящия случай не се касае просто за негативна оценка на личността и поведението на Хаджигенов, Бабикян и Минеков във връзка с дейността им по организиране на протестите, а за изрази, пряко насочени и целящи да уязвят тяхното достойнство.

„Създава се впечатление сред хората, че тримата са платени от олигарси и мафиоти с цел да бъде създаден хаос в държавата и че са организирали протестите, не защото считат и вярват в принципите на държавността и демокрацията, а защото получават пари, пише съдът. Изразите „въоръжен протест“ и „хвърчаха бутилки със запалителни смеси“ засилват внушението за непочтеност на тримата, за които се създава усещането, че са допринесли за ескалация на напрежението и агресия на протестите“, допълва в мотивите си съдът.

„Още на протестите през 2020 г. обещахме, че сумата, която спечелим по това дело, ще дарим на детската онкохематология в София“, каза в коментар след съдебното решение адв. Николай Хаджигенов, председател на движение „Ние идваме!“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви