Олаф Шолц в Бундестага
Олаф Шолц в Бундестага

Германският канцлер Олаф Шолц днес за първи път бе активно атакуван по време на заседание на Бундестага. Това предаде ДПА, на която се позова БТА. Депутатите от опозицията настояваха да даде повече подробности как и кога коалиционното му правителство възнамерява да въведе предизвикващата полемики задължителна ваксинация.

Шолц пое поста канцлер в началото на декември начело на трипартийна коалиция. Тя е съставена от неговата Германска социалдемократическа партия (ГСДП), „Зелените“ и либералната Свободна демократическа партия (СвДП).

Консерваторите, които сега са в опозиция след повече от десетилетие на власт, се възползваха от парламентарния контрол. Те обвиниха правителството, че отказва да очертае ясен път за въвеждането на задължителната ваксинация.

Торстен Фрай от Християндемократическия съюз (ХДС) попита защо по време на една от „най-големите кризи“ в историята на страната правителството на Шолц не внася собствен законопроект. Шолц смята да внесе закона за свободно гласуване в парламента. А не, както досега, с решение на кабинета, последвано от гласуване по партийна линия. Според опозицията този подход е признак за липса на лидерство.

Олаф Шолц заяви, че е важно по този въпрос всеки законодател сам да определи своята позиция.

„Във всеки случай аз смятам, че (задължителната ваксинация) е необходима и активно ще се застъпвам за нея“, каза той. Според него тя трябва да важи за всички пълнолетни.

Встъпителната реч на Шолц беше прекъсната само няколко секунди след началото си от депутати от крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“, които издигнаха плакати, на които пишеше: „Свобода, не разделение“, имайки предвид, че ограниченията за справяне с коронавируса разделят германското общество.

Малко преди това „Алтернатива за Германия“ не успя да събере достатъчно гласове, за да попречи на приемането на разпоредба, че достъп до пленарната зала за участие в дебатите ще имат само инжектираните с подсилваща доза или депутатите с две дози, представили и отрицателен тест за ковид. Всички други партии в парламента гласуваха „за“ това правило.

Не е ясен графикът за планираното задължително ваксиниране, тъй като партиите все още спорят как точно то да бъде въведено. Първоначално Шолц предвиждаше решение за задължителна ваксинация да бъде взето в Бундестага преди началото на февруари или март. сега обаче това изглежда малко вероятно, като се има предвид, че свободните демократи, които са част от управляващата коалиция, са скептично настроени по въпроса.

Вчера председателят на парламентарната група на социалдемократите Ролф Мюцених заяви, че партията му, която е най-големият партньор в управляващата тройна коалиция, ще представи до края на месеца първия си проект за задължителна ваксинация.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви