Бизнесът очаква нов бум в поскъпването на тока най-късно от средата на месеца, съобщи „Монитор“. Това кара немалко от предприемачите да замразят плановете си за големи ремонти и други инвестиции.

Според Румен Радев, зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), логично е да се очаква нарастване на цените, защото все още много от промишлените фирми не са започнали интензивно да работят след празниците и основно подготвят мощностите си.

Основната причина е по-малкото потребление на електроенергия у нас и в района, поясни той.

За компенсациите за бизнеса за скъпия ток Радев припомни, че те са били по 110 лв. за мегаватчас.

„За декември се очаква да са 128,98 лв./мВтч, които ще се получат през януари, а за някои това може да стане и по-късно. Всяка помощ е добре дошла. При прекалено високи цени на енергоизточниците винаги има риск от фалит на предприятия. Да припомним, че през декември в пикови часове стойността за мегаватчас надхвърляше 1000 лв. Рискът е голям и при малките, и при по-крупните производители, защото сметките за ток скачат в пъти“, каза още той.

За първите дни на текущата седмица България е с най-ниски цени на електроенергия на свободния пазар в сегмента „Ден напред“, сочат данните от сайта на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) и сайта energylive.

За вчера изтъргуваната в неделя цена в сегмента бе 365,46 лв. за мегаватчас (186,86 евро), а за днес тя е 337,69 лв. (172,66 евро) или по-ниска със 7,6 на сто от цената за понеделник

За понеделник и вторник заедно с Румъния сме единствените от 18-те пазара, отчитани от energylive с цени под 200 евро за мегаватчас. За днес в северната ни съседка токът в сегмента ще струва 174,10 евро/мВтч. Най-високата цена вчера за днес бе изтъргувана в Швейцария – 259,49 евро/мВтч. На Балканите най-скъп промишлен ток за 250,26 евро/мВтч ще ползват във вторник в съседна Сърбия.

От началото на януари стойностите за ден напред у нас са далеч от рекордите, постигнати преди Коледа. За 22 декември средната цена скочи до невижданите досега 824,55 лв./мВтч, като за пиковата енергия тя стигна средно ниво от 938,59 лв.

За последния месец от миналата година средната цена на базовата енергия в сегмента е 413,47 лв./мВтч, или с 3,73 пъти по-висока от същия месец на 2020 г., когато е била 110,95 лв. За няколко работни дни преди Рождество пък разликата е над 5 пъти. За същия период на по-миналата година средната цена на базовата енергия е била 136,22 лв./мВтч, а през 2021 г. 691,41 лв./мВтч.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви