Алкохолните напитки у нас вече ще са с етикет, показващ колко калории съдържат. Инициативата е на производители на вино и вносители на спиртни напитки, предава Нова телевизия.

Още през 2019 г. европейските производители на алкохол решиха калорийната стойност на напитката да бъде посочена на бутилката. Това вече ще прави и България. „Решихме да изпреварим законодателството и да дадем добрия пример”, коментира председателят на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски.

„Важно е за всички нас да знаем колко калории консумираме, защото всички наши потребители са все по-отворени към здравословния начин на живот”, обясни председателят на „Спиритс България” Ралица Скорчева-Славова.

Диетолози приветстват решението. Призовават да внимаваме с количествата алкохол, особено ако се опитваме да отслабнем или ограничаваме калориите. „Те са носители на така наречените скрити калории, но и празни калории. Тоест, това е едно гориво. Ние не отчитаме, че всъщност, консумирайки алкохолна напитка, приемаме и някакви добавени калории към енергийния хранителен внос”, каза експертът по хранене проф. Донка Байкова.

Например – в чаша бира или вино има около 150 калории. Едно голямо уиски обаче ще ни донесе около 250. Не трябва да подценяваме и алкохолните коктейли, които често са подсладени. „Те са също достатъчно висококалорийни и в зависимост от коктейла натоварват значително енергийния внос”, добави проф. Байкова.

Макар че информацията ще е полезна за потребителя, той не винаги търси такава. Смяната на етикетите ще става постепенно. Тъй като това не е законодателна промяна, тя ще важи само за производителите, които доброволно участват в инициативата. „Всяка алкохолна напитка ще има новоизработен етикет. Нашият ангажимент е до края на 2022 година всеки две от три бутилки на рафтовете да носят информация”, уточни Славова.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви