Посещението на Кирил Петков се отлага
Посещението на Кирил Петков се отлага

Посещението на премиера Кирил Петков в Скопие не се отменя, а се отлага, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Първоначално предвидената дата за посещението на българския премиер в Скопие беше 18 януари т.г. Но тя е под въпрос заради неговото поставянето под карантина. Пътуването на Кирил Петков и ръководената от него правителствена делегация до Република Северна Македония ще се осъществи.  Датата за него се уточнява, допълват от МС.

Министър-председателят, заедно с началника на политическия му кабинет Лена Бориславова са в изолация, след като председателят на българския парламент Никола Минчев, с когото участваха заедно на провелия се вчера Консултативен съвет по национална сигурност, даде положителна проба за COVID-19.

Кирил Петков продължава да работи дистанционно и е в постоянна връзка с членовете на Министерския съвет. Той ще бъде заместван от вицепремиера Калина Константинова за присъствени ангажименти в страната докато му изтече карантината.

В края на миналата седмица Кирил Петков обяви, че отива в Скопие на 18 януари. Поводът за посещението му е 30-годишнината от признаването на независимата македонска държава от България. Кирил Петков трябваше да бъде придружен от министъра на външните работи Теодора Генчовска и министъра на транспорта Николай Събев.

Визатата на българския премиер в Скопие се „разчиташе“ като началото на нов кръг от преговори за евроинтеграцията на Северна Македония.

„Трябва да променим разбирането за това какво всъщност значи Република Северна Македония да преговаря с ЕС и в бъдеще да бъде част от него. Нека да говорим за всички ползи, които и ние, и Република Северна Македония ще имаме от този процес“. Това заяви премиерът от парламентарната трибуна в петък.

Новината за посещението му в РСМ обаче предизвика разнопосочни коментари и критики,

че не той е трябвало да ходи първи в Скопие, а неговият колега от югозападната ни съседка да дойде в София.

България остава твърдо на старата си позиция за членството на Македония в ЕС. Докато Скопие не се откаже от езика на омразата, няма да получи зелена светлина за присъединяване към съюза. От думите на президента Румен Радев стана ясно още, че има и нови акценти, от които страната ни няма да отстъпи.Това се изясни след заседанието на КСНС вчера.

„България държи на пълното равноправие на македонските българи с останалите части от народи на Република Северна Македония, изрично изписани в тяхната конституция. Десетилетната политика на дискриминация на македонските българи, 120 000 от които са и български граждани – а с това и граждани на ЕС, в последно време ескалира в открити публични атаки срещу граждани, декларирали българския си произход“, каза държавният глава.

КСНС е одобрил с консенсус предложението „изпълнителната власт да предприеме мерки за ускоряване изграждането на Коридор № 8, съвместно с Република Северна Македония и Република Албания. Това да стане като единен проект в неговата цялост – автомагистрала, ж.п. линия, енергийна и дигитална свързаност.“

Даването на съгласие за започване на преговори за членство на Северна Македония в ЕС да не се обвързва със срокове. А с постигане на реални резултати, включително и по отношение на правата на македонските българи, заяви още президентът вчера.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви