Броят на нелегалните мигранти се увеличил
Броят на нелегалните мигранти се увеличил

Броят на нелегалните мигранти, които са влезли в Европейския съюз през изминалата година, е бил малко под 200 000 души. Това е най-високият брой от 2017 г. Това обявиха от граничната агенция на ЕС „Фронтекс“, предаде „Франс прес“.

Броят на регистрираните преминавания е с 57% по-висок от 2020 г., когато COVID-19 ограниченията драстично ограничиха миграцията, но също така с 36% по-висок от 2019 г., уточни „Фронтекс“ в изявление.

В изявлението се посочва, че пристигащите вече са „над нивата отпреди пандемията“.

„Това показва, че фактори, различни от премахването на ограниченията върху глобалната мобилност, са причина за повишен миграционен натиск“, отбеляза базираната във Варшава агенция.

Един нов фактор през 2021 г. е притокът на мигранти – повечето от Близкия изток – през Беларус, което според ЕС беше умишлена операция на беларуския режим.

Имало е и рязко увеличение на пристигащите мигранти през Централното Средиземноморие, Западните Балкани и Кипър.

Основният маршрут е бил Централното Средиземноморие, през който са пристигнали 65 362 мигранти, или около една трета от общия брой.

Увеличението на годишна база е 83 процента, уточни „Фронтекс“.

Западните Балкани са регистрирали ръст от 124 процента от 2020 г. до 60 540 души. В Кипър е имало 10 400 регистрирани пристигания – 123 процента повече от предходната година.

Като цяло през 2021 г. сирийците са били най-многобройните сред нелегалните мигранти, следвани от тунизийците, мароканците, алжирците и афганистанците.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви